Ministarstvo finansija: U junu emitovanje obveznica, moguće i u dolarima

Dodajte komentar

Ostaje da se vidi da li će Vlada emitovati dolarske ili euroobveznice, budući da je emitovanje dolarskih postalo sve popularnije u Evropi zbog nižih kamata. Još nije poznata vrijednost, ali kako sada stvari stoje, emisija neće biti niža od 150 miliona eura.

Crna Gora će na svjetskim finansijskim tržištima emitovati obveznice u junu, saznaje Portal Analitika. Još nije poznata vrijednost, ali kako sada stvari stoje, emisija neće biti niža od 150 miliona eura.

– Trenutno se sve nalazi u pripremi, jer razmatramo tržište i islove. Jedino što je sigurno da će emitovanje biti u junu, kazano je Portalu Analitika iz Ministarstva finansija.

Ostaje da se vidi da li će Vlada emitovati dolarske ili euroobveznice, budući da je emitovanje dolarskih postalo sve popularnije u Evropi zbog nižih kamata.

Vlada je početkom godine odredila finansijski limit od 250 miliona eura za zaduživanje, a kako stvari stoje zaduživanje će biti za oko 10 procenata niže zbog efekata Vladinih mjera fiskalnog prilagođavanja i borbe protiv sive ekonomije.

Za potrebe finansiranja deficita, servisiranje duga i stvaranja fiskalne rezerve za 2013. godinu, budzetom je predvidjeno da se Crna Gora moze zadužiti u iznosu do 250 miliona eura, koji će biti obezbijeđen kroz emisiju obveznica, domaćih obveznica i zapisa ili kreditnim aranžmanima sa domaćim i inostranim finansijskim institucijama, ili kreditima i garancijama Svjetske banke (WB). Crna Gora trenutno pregovara sa Svjetskom bankom oko dodjele kredita u iznosu od 50 miliona dolara. Da, možda, treba razmisliti o emitovanju obveznica o dolarima svjedoči primjer Slovenije koja se zadužila u-dolarima iako kao valutu koristi euro.

Ta zemlja je početkom maja uspješno izdala obveznice na rok od pet i 10 godina za 3,5 milijarde američkih dolara, što će joj omogućiti servisiranje kreditnih obveza i budžetskih potreba do kraja ove godine. Za kupovinu petogodišnjih obveznica, vrijednih milijardu dolara, uz kamatu od 4,95 posto i 10-godišnjih obveznica, vrijednih 2,5 milijardi dolara, uz kamatu od šest posto

Crna Gora se od 2010.godine dva puta zadužila emitovanjem obveznica vrijednih 400 miliona eura čije glavnice dolaze naplatu 2015. i 2016. godine. Prosječna kamatna stopa na ove dvije emisije su iznosile 7,5 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *