Vlada traži kredit od 50 miliona eura od Svjetske banke

Dodajte komentar

Crnogorska Vlada finalizuje program po kojem bi od Svjetske banke dobila zajam od 50 miliona eura koje bi Crna Gora iskoristila za finansiranje javnih rashoda, kazala je za Antenu M viši ekonomski savjetnik  SB Sanja Madžarević Šujster.

Ona je istakla da Svjetska banka ostaje pri stavu da je jedino i za sada najbolje rješenje brojnih problema u crnogorskoj ekonomiji-povećanje PDV-a.

„Da uprkos dobrom ostvarenju poreskih prihoda u prva četiri mjeseca ove godine, fiskalni deficit je dostigao do aprila 2,1 odsto bruto društvenog proizvoda BDP što je prilično visoko kada to uporedite sa ciljanom veličinom deficita koja je za 2013. Skupština zacrtala na 2,3 odsto BDP-a. Bez obzira što se tokom sezone očekuje povećanje poreskih prihoda ovaj deficit je već prilično visok. Zato SB predlaže povećanje stope PDV-a ali tako da se ne ugrozi životni standard a da se napravi fiskalna rezerva za rješavanje obaveza koje se stavljaju pred budžet“, pojasnila je Šujster.

Ona je objasila i zbog čega rupe u crnogorskom budžetu treba popuniti  novcem od poreza a ne smanjenjem javne potrošnje.

„U kratkom roku ne postoji veći prostor za smanjenje javne potrošnje a sa druge strane Crna Gora je u posljednje četiri godine već prilično značajno smanjila javnu potrošnju za otprilike osam bodova BDP-a. Tako d se dodatno rezanje postavlja upitnim. Kapitalni rashodi i investicije su prilično niske a to je pitanje koje u budućnosti mogu povećati privrednu stopu rasta“, rekla je Sanja Madžarević Šujster.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *