Savjet CBCG: Banke da ne podižu kamatne stope

Dodajte komentar

Četrdeset peta sjednica Savjeta Centralne banke kojom je predsjedavao guverner mr Milojica Dakić, održana je danas.

Savjet je usvojio Izvještaj guvernera o poslovanju i sprovođenju politike Centralne banke Crne Gore za februar i mart 2013. godine, u kome je konstatovano da su aktivnosti Centralne banke u ovom periodu realizovane u skladu sa planiranim obavezama utvrđenim Programom rada Centralne banke u 2013. godini. Ocijenjeno je da je finansijski sistem stabilan, a nivo sistemskog rizika umjeren uprkos brojnim makroekonomskim izazovima. Ohrabruju ostvarene stope rasta u gotovo svim sektorima:  industriji, građevinarstu, šumarstvu, turizmu, trgovini na malo i saobraćaju, a koje su potvrdile izlazak Crne Gore iz recesije.

Savjet je analizirao efekte primjene Odluke o privremenim mjerama za ograničenje kamatnih stopa banaka.

Zaključeno je da je implementacija odluke imala pozitivne efekte.  S obzirom da je u posmatranom periodu bila prisutna značajna kreditna aktivnost (novoodobreni krediti u periodu decembar – mart su iznosili 260 miliona eura), a dovela je do smanjenja efektivne ponderisane aktivne kamatne stope na novodobrene kredite za više od 1 procentnog poena.

Savjet je zaključio da Centralna banka preporuči bankama da ne podižu kamatne stope, nakon isteka ove odluke. Centralna banka će nastaviti da prati kretanje i aktivnih i pasivnih kamatnih stopa i u slučaju njihovog ponovnog značajnijeg rasta i negativnog uticaja na kretanje NPL-a, razmotriće njihovo ponovno ograničavanje. Zaključeno je da će Centralna banka sugerisati Vladi da razmotri mogućnost implementacije preporuke CBCG da izmjenama i dopunama Zakona o obligacionim odnosima propiše najvišu dozvoljenu ugovornu kamatnu stopu (zelenašku kamatnu stopu), kao što su to uradile neke zemlje regiona i EU.

Savjet je razmotrio stanje u bankarskom sektoru u periodu januar-mart 2013. godine i konstatovao da je primjena Međunarodnih računovodstvenih standarda (MRS) i prudencionih pravila dovela do izmjene kontnog okvira za banke i sistema izvještavanja Centralne banke od strane poslovnih banaka, što je uslovilo da podaci na nivou bankarskog sistema počevši od januara 2013. godine nisu uporedivi sa podacima iz prethodnog perioda. Navedene izmjene zahtijevaju visok stepen opreznosti pri tumačenju pojedinih bilansnih pozicija banaka.

Najznačajnije izmjene odnose se na znatno proširenje stavke kreditnih potraživanja, prenos potraživanja klasifikovanih u kategoriju E iz vanbilansne evidencije u bilans stanja, kao i uvođenje računa za evidentiranje ispravki vrijednosti za stavke bilansne aktive, rezervisanja za vanbilansne stavke u skladu sa MRS i nedostajućih rezervi.

Stanje u bankarskom sektoru, prema preliminarnim podacima, je ocijenjeno stabilnim.

Savjet je usvojio Godišnji izvještaj glavnog ekonomiste za 2012. godinu i konstatovao da je u prethodnoj godini došlo do opadanja ekonomske aktivnosti, rasta nelikvidnosti privrede i prenošenja negativnih šokova iz regiona i Evropske unije na crnogorsko tržište. Nastavljeni su negativni trendovi u industrijskoj proizvodnji, smanjen je obim aktivnosti u građevinarstvu i šumarstvu, a sektor saobraćaja u većini segmenata zabilježio je pad aktivnosti u prethodnoj godini.

Pokretač razvoja je predstavljao turizam,  koji  je ostvario rast dolazaka i noćenja turista. Istovremeno, evidentan je blagi oporavak na tržištu rada usljed pada broja nezaposlenih, kao i rasta broja zaposlenih.

Inflacija je zabilježila relativno visoku stopu rasta, reflektujući eksterne tendencije u kretanju cijena roba i usluga, povećanje kontrolisanih cijena, povećanje akciza i uvođenje kriznih taksi. Evidentan je i snažan rast stranih direktnih investicija.

Međutim, na području javnih finansija  i dalje je bila prisutna neravnoteža i javni dug je dostigao zabrinjavajući nivo. Njegova redukcija u prihvatljivim okvirima će zahtijevati implementaciju snažnih mjera fiskalne konsolidacije i sprovođenje strukturnih reformi na dugi rok.

Bankarski sistem je stabilan i visoko likvidan, ali još uvijek opterećen visokim učešćem nekvalitetnih kredita.

Savjet je donio odluku da se umjesto Izvještaja glavnog ekonomiste u narednom periodu ovaj izvještaj zove Makroekonomski izvještaj Centralne banke Crne Gore.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *