The Economist: Većina Hrvata nije raspoložena za slavlje oko EU

Dodajte komentar

Nakon 12-godišnjih priprema, Hrvatska će se 1. jula priključiti Evropskoj uniji, povodom čega će biti upriličena brojna slavlja i vatrometi na kojima će prisustvovati brojni visoki inostrani zvaničnici da bi uputili čestitke 28. članici EU, no problem je što mnogi građani nisu raspoloženi za slavlje, objavio je The Economist u svom najnovijem štampanom izdanju. U tekstu pod naslovom “Nova članica Evropske unije sa starim ekonosmkim boljkama”, The Economist nadalje piše da će hrvatski predsjednik Ivo Josipović 2. jula ugostiti predsjednike pet zemalja Balkana koje nisu članice EU-a kako bi ih ohrabrio u njihovim nastojanjima na putu prema evropskim integracijama.

“Problem je što većina Hrvata nije raspoložena za slavlje”, piše dalje taj list, dodajući kako “to nimalo ne čudi”.

“Od 2009. hrvatska privreda ili pada ili stagnira. U ovoj se godini očekuje da će BDP pasti za 0,3 posto. U 2008. nezaposlenost je iznosila 13,4 posto, a ove će godine vjerovatno premašiti 20 posto. Nezaposlenost među mladima, kao i drugdje, prilično je visoka. Korupcija ostaje veliki problem. U 2008. direktna strana ulaganja dosegnula su vrhunac od 4,2 milijarde eura, dok su lani iznosila svega 624 miliona eura”, navodi se tome članku.

“Hrvatima se već godinama govori da će im život biti bolji u EU. Sada, kako kaže predsjednik Josipović, Hrvati su realisti koji shvataju da sam ulazak u EU neće donijeti čarobnu formulu za ponovno ozdravljenje ekonomije. Ipak, 11 milijardi eura sredstava iz strukturnih fondova namijenjeno je Hrvatskoj u idućoj deceniji. Hrvatska je bolje pripremljena za članstvo od Bugarske i Rumunije, kako je ocijenio jedan diplomatski izvor; no nakon što pristupi EU važno je da ne posustane s reformama, jer je i dalje suočena s golemim izazovima”, objavio je, među ostalim, The Economist, a prenosi Seebiz.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *