Prokopijević: Nema druge, smanjiti plate i penzije u Srbiji

Dodajte komentar

Ekonomista Miroslav Prokopijević ocijenio je da treba smanjiti penzije i plate u javnom sektoru u Srbiji, ali vlast na to nije spremna. On dodaje da “držanje plata na postojećem nivou nije rješenje”.

– Rješenje je snižavanje penzija i plata, kao jedne od najvećih stavki u budžetu ili otpuštanje ili smanjivanje kapitalnih ulaganja i kupovine robe i usluga – Prokopijević i ocijenio da je to jedina stavka u budžetu na kojoj može nešto da se uradi i da je “smiješno tražiti od ministarstava da se odreknu par miliona eura, jer to ne znači ništa”.

Dodao je da je problem to što u vladajućoj koaliciji postoji potpuna saglasnost da se u vezi s tim ništa ne dira.

Istovremeno, Fiskalni savjet ocijenio je da su javne finansije u vrlo lošoj poziciji i da je Srbija nedovoljnim smanjenjem deficita u 2013, i odlaganjem reformi došla ponovo u vrlo opasnu poziciju kada je moguća kriza javnog duga.

Kako se navodi u saopštenju, Fiskalni savjet je ocenio da se planirana fiskalna politika za 2013. neće ostvariti i naveo da će fiskalni deficit u ovoj godini, umjesto planiranih 3,6 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), premašiti 5,5 odsto, čak i sa posebnim mjerama za smanjenje deficita, prenosi Kamatica.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *