Komisija prijeti zatvaranjem Hypa ne prodaju li se operativni dijelovi?

Dodajte komentar

Načelna odluka o eventualnom osnivanju ‘loše’ banke za posrnulu Hypo Alpe Adria Bank ne mora nužno biti donesena do kraja maja, potvrdio je danas guverner austrijske centralne banke a mediji su izvijestili da je za preuzimanje austrijskog ogranka zainteresovana indijska grupa Srei.

Do kraja mjeseca Austrija mora donijeti odluku o rokovima, a ne i o modusu restrukturiranja, kazao je danas na rubu jedne konferencije za novinstvo Ewald Nowotny. – Za to imamo još malo vremena – dodao je.

Evropsku komisiju zanima u prvom redu utiče li državna podrška banci na ravnopravno tržišno takmičenje. Zato u osnovi insistiraju da banka više ne sklapa nove poslove, rješenje za stare obaveze ne zanima ih, tumači austrijski guverner.

– Nadam se da ćemo ipak pronaći rješenje koje će uvažiti i zahtjeve Evropske komisije- dodao je.

Austrija ima još sedam dana vremena da Bruxellesu dostavi prihvatljiv plan za restrukturiranje koruške banke. U Komisiji su zaprijetili zatvaranjem Hypoa ako njegovi operativni djelovi ne budu prodati do kraja ove godine. ‘Toksičnu’ imovinu i djelove koji ne nađu kupca trebala bi prema planovima Beča preuzeti ‘loša’ banka.’

Bečki dnevni list Die Presse izvijestio je pak juče, ne navodeći izvor informacije, da je za kupovinu matičnog austrijskog ogranka Hypoa zainteresovana indijska grupa Srei, koja navodno za njegovo preuzimanje nudi 65,5 miliona eura, ‘i nakon što je interno objavljen loš tromjesečni rezultat banke’.

Konkretne brojke nisu objavljene ali potencijalni kupci dobili su ih na uvid, piše Die Presse, navodeći tek da je ‘banka miljama daleko od dobiti prije poreza od 16 miliona eura u odgovarajućem razdoblju prošle godine”.

Članica grupe Srei Infrastructure Finance Ltd. bavi se finansiranjem infrastrukturnih projekata a njen je čelnik Hemant Kanoria 7. maja na upit Reutersa da komentariše odgovarajuće medijske izvještae opovrgnuo interes za Hypovu austrijsku podružnicu.

Die Presse je pak juče u članku koji je objavljen prije današnjeg izdanja cijelog lista napisao da je Kanoria lično doputovao u Austriju kako bi pregovarao o preuzimanju austrijskog ogranka a nova posjeta planira za ‘kraj maja, početak juna’.

-Čim grupa Srei službeno o planiranoj kupovini izvijesti Agenciju za finansijska tržišta (FMA) i dostavi poslovni plan, potpisivanju sporazuma više ništa neće stajati na putu- piše Die Presse.

Indijci navodno žele preko Hypoa pribaviti evropsku koncesiju za obavljanje bankovnih poslova i tako proširiti poslovanje u Evropi.

Uprava i nadzorni odbor Hypoa još nisu donijeli odluku o prodaji, kazao je na upit austrijske novinske agencije APA bankin portparol, prenosi Bankamagazine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *