Strahovanja portugalskih bankara

Dodajte komentar

Vodeći portugalski bankari upozoravaju da bi se kiparska bankarska kriza mogla „preliti“ u ovu zemlju i ukazuju na slučajeve „odliva“ ulagača i porasta nepovjerenja između stanovništva i bankarskog sistema Portugala.

Rukovodioci dvije najveće portugalske banke smatraju da je potrebno da se obrate otvorenim pismom rukovodstvu EU i njegovim finansijskim organima, uključujući Evropsku komisiju.

Oni su nezadovoljni zbog prognoza koje dolaze iz Brisela o „efektu domina“ i razmišljanja o temi – „ko će biti sljedeći poslije Kipra?“.

To je opasna igra vatrom, smatraju portugalski bankari i kritikuju podjelu zone evra na „zdravo jezgro“ i „problematičnu periferiju“.

Ništa bolju ulogu, prema njihovom mišljenju, nisu odigrale ni okolnosti u vezi sa finansijskim spasom Kipra, koje su pokazale kako nestabilnost nacionalnog bankarskog sistema, tako i nezaštićenost uloga običnih građana – navodi „Fajnenšel tajms“.

Prema podacima londonskog nedjeljnika „Ekonomist“, Portugal je već dobio od Evropske komisije, Evropske centralne banke i MMF-a oko 75 milijardi eUra za stabilizaciju finansijskog sistema.

Španiji, čija je ekonomija mnogo jača, potrebno je oko sto milijardi eura samo za sanaciju bankarskog sistema.

Ekonomski analitičari upozoravaju da, u slučaju daljeg razbuktavanja finansijske krize po čitavoj zoni eura, antikrizni mehanizmi EU u izvjesnom trenutku mogu jednostavno da ostanu bez sredstava.

Neki ekonomisti tvrde da je greška bilo i samo uvođenje jedinstvene evropske valute – eura.

Oni upozoravaju da je greška bilo i širenje zone erra na zemlje koje ne mogu da se nalaze zajedno u jednom valutnom sistemu. Pogotovo ne zajedno sa Njemačkom, prenosi Capital.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *