Na Islandu referendum o članstvu u EU

Dodajte komentar

Islandska Stranka nezavisnosti i Stranka napretka, koje su osvojile najviše glasova na parlamentarnim izborima u aprilu, dogovorile su koalicionu vladu. Pri tome su obećali održavanje referenduma o članstvu Islanda u Evropskoj uniji.

“Pristupne pregovore s EU nećemo nastavljati dok ne sprovedemo referendum”, navodi se u koalicionom ugovoru koji su stranke potpisale u srijedu.

Pristupni pregovori Reykjavika s Bruxellesom počeli su u julu 2010., a ove godine su znatno usporeni zbog predizborne kampanje. Posljednja istraživanja javnog mnjenja pokazuju da većina Islanđana nije sklona pristupanju Evropskoj uniji.

Nova vlada s radom počinje u četvrtak, skoro mjessec dana nakon izbora na kojima su Stranka nezavisnosti i Stranka napretka dobile po 19 zastupnika u parlamentu koji ukupno ima 63 člana.

Premijer će biti predsjednik Stranke napretka Sigmundur Gunnlaugsson, a vođa Stranke nezavisnosti Bjarni Benediktsson preuzeće Ministarstvo finansija. Imena ostalih ministara još nisu objavljena.

Program nove vlade predviđa pojednostavljenje poreskog sistema te mjere za snižavanje zaduženosti domaćinstava, prenosi Banka.hr.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *