MMF pozvao Britaniju da ponovo privatizuje RBS i Lloyds

Dodajte komentar

Međunarodni monetarni fond (MMF) pozvao je u srijedu britansku vladu da usvoji jasan plan o prodaji udjela u Royal Bank of Scotlandu (RBS) i Lloyds Banking Groupu (LBG), kojima je pritekla u pomoć u vrijeme krize.

“Potrebna je jasna strategija za dvije banke u kojima je vlada intervenisala kako bi ponovo dobile vlasnike iz privatnog sektora”, navodi se u saopštenju MMF-a, objavljenom po završetku redovne posjete Londonu.

Britanska je vlada pritekla u pomoć RBS-u i LBG-u na vrhuncu finansijske krize u 2008., kada je kriza na američkom tržištu drugorazrednih kredita prouzrokovala nestašicu kredita i poharala bankovne sektore širom svijeta.

MMF sada želi da britanski ministar finansija George Osborne proda 81-postotni udio države u RBS-u i 39-postotni u Lloyds-u.

Pohvalili su pokrenuti postupak restrukturiranja u oba zajmodavca, u sklopu kojih su otpuštene desetine hiljada radnika i prodati veliki dijelovi poslovanja.

U MMF-u ipak upozoravaju i na preostale izazove, posebno nakon neuspjelih prošlomjesečnih pregovora Lloydsa o prodaji 632 ogranka konkurentskoj The Cooperative Group zbog nepovoljne ekonomske klime.

“Banke su ostvarile napredak u čišćenju aktive i poboljšale su profitabilnost. Ipak, i dalje se suočavaju s određenim izazovima, kao što pokazuje nedavni neuspjeh u prodaji viška poslovanja i još uvijek niski odnos tržišne i knjigovodstvene vrijednosti u slučaju RBS-a”, dodaje se.

U MMF-u upozoravaju da će vlada možda ipak još morati pomoći u dokapitalizaciji banaka prije no što budu ponovo privatizovane.

“Pri utvrđivanju strategije za povratak banaka u privatno vlasništvo valja voditi računa o tome da se maksimalizira vrijednost za poreske obveznike, ojača povjerenje i konkurenciju u sektoru i minimalizira efekt prelivanja na druge sektore”, ističu MMF-u. “Gledano u tom kontekstu, država bi trebala pomoći ako se ukaže takva potreba pri dokapitalizaciji”, dodaju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *