CBCG: Do kraja maja će se znati hoće li ograničenje kamata biti produženo

Dodajte komentar

Do kraja maja, tačnije u naredna nekolika dana znaće se hoće li ograničenje ekstremno visokih kamata biti produženo, saznaje Pobjeda. Ograničenje koje je, podsjetimo, uvela Centralna banka u novembru prošle godine isteklo je početkom maja 2013.

– Savjet Centralne banke, koji bi trebalo da bude održan u naredna nekolika dana, odlučiće o produžetku ili ukidanju ograničenja – kaže Pobjedin izvor.

Šest mjeseci

CBCG je u novembru prošle godine na rok od šest mjeseci ograničila efektivnu kamatnu stopu na kredite za građane na 15 odsto i 14 odsto za pravna lica.

Pobjedi je početkom maja iz CBCG saopšteno da će na sljedećoj sjednici Savjeta razmotriti eventualno produžavanje odluke o ograničenju kamata, nakon analize i konačnih rezultata njenog sprovođenja.

Iz CBCG nijesu krili da je ova odluka primljena sa određenom rezervom od MMF-a i Svjetske banke, imajući u vidu njen potencijalni uticaj na kreditnu aktivnost.

Preliminarni podaci, kako navode u CBCG, pokazuju, međutim, da je odluka dala pozitivne rezultate u saniranju ekstremno visokih kamatnih stopa i da kreditna aktivnost nije usporena.

– Na osnovu preliminarnih podataka i analize koju je CBCG uradila može se zaključiti da je najveći pozitivni efekat ostvaren kada su u pitanju krediti odobreni fizičkim licima po namjeni do jedne godine, u dva izuzetno osjetljiva segmenta sa stanovišta preduzetničke aktivnosti – refinansiranje obaveza prema drugim bankama i nabavka osnovnih sredstava. Naime, u prethodnom periodu godišnje PPEKS – prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na novoodobrene kredite do godinu za refinansiranje obaveza prema drugim bankama fizičkim licima su se kretale i do 17,94%, odnosno do 24,8% za nabavku osnovnih sredstava. Sada odobrenih kredita klijentima po tim stopama nema. Na kraju februara za istu namjenu PPEKS iznose 13,71%, odnosno 12,91%. U segmentu realizacije investicionih programa, PPEKS na novoodobrene kredite pravnim licima je do donošenja odluke u pojedinim mjesecima iznosila i do 12,6%, dok poslije odluke se taj raspon kreće od 6,24% do 9,17%. Takođe, PPEKS na novoodobrene kredite pravnim licima u segmentu izgradnje građevinskih objekata je do donošenja odluke u pojedinim mjesecima iznosila i do 20,6%, dok poslije odluke se taj raspon po mjesecima kreće od 8,61% do 12,91% – objasnila je početkom maja za Pobjedu savjetnica glavnog ekonomiste CBCG Zorica Kalezić.

Kreditna aktivnost

Primjena odluke je, kako kažu u CBCG, imala uticaja i na pasivne, odnosno kamate na štednju.

Analiza CBCG pokazuje da kreditna aktivnost nakon donošenja odluke nije usporena.

– Implementacija odluke nije usporila kreditnu aktivnost banaka. Banke su u 2012. godini odobrile ukupno 702,6 miliona eura novih plasmana u vidu kredita. U ovoj godini nastavljena je kreditna aktivnost banaka i u prva dva mjeseca ukupno je odobreno 97,2 miliona novih kredita – kazala je za Pobjedu Zorica Kalezić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *