Nova valuta: Bogati Arapi uvode “persijski euro”

Dodajte komentar

Šest zemalja Persijskog zaliva trebalo da realizuju plan za uvođenje jedinstvene valute, sličnu tvorevini 17 evropskih zemalja koje za valutu koriste euro, kaže bivši glavni ekonomista Međunarodnog finansijskog centra iz Dubaija Naser Saidi.

Saidi je rekao da je Savjet za zalivsku saradnju (GCC), čije članice su Saudijska Arabija, Kuvajt, Bahrein, Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati i Oman, mnogo stabilniji od euro zone, duboko uronule u krizu.

“Zemlje GCC nemaju velikih makroekonomskih razlika poput evropskih zemalja”, rekao je Saidi, bivši ministar ekonomije Libana, koji trenutno radi kao nezavisni ekonomista.

Plan za uvodjenje zajedničke valute u zemlje GCC razmatra se već 10 godina, ali je već nekoliko puta odložen. GCC, čije zemlje posjeduju oko 60 odsto svjetskih rezervi nafte, trenutno nije odredio rok za realizaciju tog plana.

Saidi je dodao da činjenica da zemlje GCC imaju nisku stopu dugova, male budžetske deficite, veliku količinu deviznih rezervi i ogromne prirodne resurse takodje potvrdjuje da bi uvodjenje zajedničke valute imalo smisla, prenosi Tanjugbiz.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *