Katar kupuje udjele u Deutsche Banku i VTB-u

Dodajte komentar

Katar je ponovo krenuo u kupovinu vlasničkih udjela u bankama a ovog puta na redu su ruski VTB i njemački Deutsche Bank, piše danas The Financial Times (FT).

Katarska državna investicijska agencija (QIA) sprema se ove sedmice uložiti do milijardu dolara u kupovinu udjela u VTB-u, drugoj po veličini ruskoj banci koja želi prikupiti do 3,2 milijarde dolara svježeg kapitala, doznaje FT.

Prije tri sedmice najveći njemački zajmodavac Deutsche Bank prikupio je 2,9 milijardi eura kojima je ojačao svoju kapitalnu osnovicu, dodaje se u izvještaju.

Nagađalo se da su veliku većinu tih dionica pokupovali postojeći dioničari a prema izvorima u bankarskim krugovima Katar je bio ključni ulagač među novim dioničarima, navodi britanski list. Uloženi iznos nije objavljen ali bankari navode da je riječ o nešto više od 100 miliona eura.

VTB, Deutsche Bank i katarska agencija nisu željeli komentirati tu informaciju, prenosi Seebiz.

To ulaganje QIA biće najnoviji prilog njihovom postojećem portfelju bankarskih dionica, čija vrijednost premašuje 10 milijardi dolara. Emirat ga je formirao za vrijeme petogodišnje finansijske krize, ističe FT.

Agencija tako ima udjele u etabliranim zapadnim zajmodavcima, poput Barclaysa i Credit Suissea, ali i u onima iz najvećih privreda u razvoju iz grupe BRIC (Brazil, Rusija, Indija i Kina), dodaje se.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *