EU tržišta: Zaustavljen rast indeksa u očekivanju vijesti iz Feda

Dodajte komentar

Evropske dionice spustile su se u utorak s višegodišnjih najviših nivoa zbog zabrinutosti da bi američka centralna banka mogla ranije nego što se očekivalo početi ukidati podsticajne mjere koje su podstakle potražnju za dionicama.

Londonski FTSE porastao je 0,15 posto na 6.765 bodova, dok je frankfurtski DAX pao za 0,22 posto, na 8.437 bodova, a u gotovo identičnom postotnom minusu bio je i pariški CAC, kliznuvši na 4.012 bodova.

Tržišta danas nagađaju kakve su šanse da čelnik američke centralne banke Ben Bernanke u sjutrašnjem govoru u Kongresu signalizira smanjenje podsticajnog programa kupovine imovine, s obzirom na poboljšanje stanja na američkom tržištu rada.

Priče da bi američki program kvantitativnog ublažavanja monetarne politike (QE) mogao biti ukinut privukao je pažnju mnogih na tržištu i zato smo malo zastali“, tumači broker XBZ-a Mike Turner.

Ti su podsticaji, zajedno s nižim ključnim kamatnim stopama, snizili prinose na obveznice i podstakli rast tržišta dionica koje su ulagačima jamčile veću zaradu.

Budući da iz Evropske centralne banke (ECB), koja je svojim mjerama takođe poduprla rizičnije kategorije imovine, nisu stigli takvi signali, trgovci i investitori procjenjuju da će eventualni pad na evropskim tržištima dionica biti relativno kratkog daha i da bi se u drugoj polovini godine rast mogao nastaviti.

Među tržišnim gubitnicima izdvajao se danas automobilski i sektor auto-dijelova, pa su Daimler i Michelin oslabili 2,9 posto, Renault dva posto, Volkswagen 1,9 posto a Continental 1,5 posto.

Banke su takođe oslabile, pri čemu je Commerzbank kliznuo 4,9, Deutsche Bank 2,3 a Credit Agricole 1,7 posto.

Indeks Tokijske berze Nikkei zaključio je trgovinu u plusu 0,13 posto, na 15.381 bodu, prenosi Seebiz.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *