Radnici KAP-a: Na gašenje ćelija odgovoriće ulicom

Dodajte komentar

Ukoliko danas ne dođe do rješenja za snadbijevanje električnom energijom za Kombinat aluminijuma Podgorica, Bord direktora mogao bi da donese odluku o gašenju ćelija u pogonu elektrolize. Iz Sindikata aluminijuma su najavili da će na takav scenario odgovoriti uličnim protestima, na kojima će tražiti odgovornost nadležnih za takvo stanje u fabrici, pišu Dnevne novine.

Radnici KAP-a optimistično dočekuju današnju sjednicu Borda direktora jer smatraju da su veće šanse da nadležni nađu rješenje za snadbijevanje strujom fabrike, nego da dođe do prekida u snadbijevanju. Ukoliko rješenje danas izostane, Bord direktora mogao bi donijeti odluku o gašenju ćelija u pogonu elektrolize, što bi dovelo i do gašenja fabrike.

Predsjednik Sindikata aluminijuma Rade Krivokapić kazao je da ne zna da li će doći do rješenja u vezi sa isporukom električne energije Kombinatu, te da će Sindikat pratiti situaciju i pravovremeno reagovati. On je dodao i da za sada nema nekih većih kršenja kolektivnog ugovora.

Krivokapić je takoše kazao da ukoliko ne dođe do rješenja, da će radnici svoja prava tražiti na ulici.

– Nepotpisivanje ugovora za isporuku električne energije značiće i gašenje fabrike, a samim tim će i zaposleni u KAP-u ostati bez posla. Ako do toga dođe, svi radnici će izaći na ulicu i tražiti odgovornost od nadležnih koji su fabriku doveli u ovu poziciju, objasnio je Krivokapić.

Bivši ministar privrede i član odbora KAP-a Vojin Đukanović, tvrdi da je predlog Vlade Crne Gore za pronalaženje rješenja problema u KAP-u najbolja opcija i da će se na njemu i zasnivati dosadašnji dogovor Kombinata, Vlade i Elektroprivrede Crne Gore.

– Skupština nije prihvatila predlog Vlade nego predlog modifikovan. U suštini je to Vladin predlog, zavijen u oblandu jeftinih političkih poena, kao da su oni doprinijeli poboljšanju predloga, a u stvari su ga samo unazadili. Vlada ima predlog i oko rješenja problema cijene električne energije u KAP-u, i mislim da će ono što je Vlada predložila, i EPCG i KAP prihvatiti, kazao je Đukanović.

Raskidanje ugovora sa ruskom kompanijom CEAC za Đukanovića je besmislica jer to ne može biti urađeno bez dogovora obje strane.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *