Menadžment KAP-a u ponedjeljak će se izjasniti o gašenju ćelija

Dodajte komentar

Menadžment podgoričkog Kombinata aluminijuma trebalo bi u ponedjeljak da se izjasni o eventualnom gašenju ćelija u pogonu Elektrolize, ukoliko se ne nađe rješenje za snabdijevanje električnom energijom.

Predstavnik Vlade u Odboru direktora KAP-a Nebojša Dožić ranije je upozorio da je ostalo malo vremena da nadležni nađu rješenje za taj problem, jer će, u suprotnom, biti naloženo gašenje ćelija, piše Pobjeda.

Sistem ugrožen

Iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) tvrde da je energetska mreža ugrožena i da nije moguće procijeniti koliko će sistem moći tako da funkcioniše, pa se oni nadaju rješenju.

Novi zaključci za rješavanje problema u KAP-u, koje je Skupština usvojila krajem aprila, kako smatraju u Vladi, predstavljaju zeleno svijetlo izvršnoj vlasti za rješavanje dijela problema koji se odnosi na Elektroprivredu i definisanje modela rješenja koje će se naći pred poslanicima.

Te zaključke, zajedno sa amandmanima, predložila je SNP, a prihvatio Odbor za ekonomiju, finansije i budžet parlamenta. Skupštinski odbor mjesec dana ranije odbio je Vladin predlog zaključaka, koji je, između ostalog, podrazumijevao prihvatanje ponude ruskog vlasnika u KAP-u, Centralno-evropske aluminijumske kompanije (CEAC), da na crnogorsku izvršnu vlast odmah besplatno prenese 29,3 odsto akcija koje ima u fabrici.

Zaključci, između ostalog, podrazumijevaju nastavak poslovanja i kontinuitet proizvodnje u energetsko-metalurškom reprolancu bez obzira na način raskida saradnje sa CEAC-om.

Rok za ispunjavanje prvog zaključka o KAP-u ističe danas, a odnosi se na formiranje stručnog tima koji bi radio analizu održivosti aluminijumske industrije.

Sačekaće četvrtak

Predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Aleksandar Damjanović za Antenu M je kazao da će ipak sačekati redovnu sjednicu Vlade u četvrtak, te odlučiti šta dalje, s obzirom na to da se kasnilo i sa objavljivanjem zaključaka u Službenom listu.

– Kasnilo se i s objavljivanjem zaključaka. Rok prvi koji ističe jeste 20. maj, a to je formiranje stručnog tima koji bi radio analizu održivosti aluminijumske industrije. Mi mislimo da je Vlada u obavezi da na sljedećoj sjednici, čini mi se da je to u četvrtak odradi taj dio posla i sačekaćemo da vidimo šta su uradili. Svakako da ne bi bilo dobro da se već na prvom roku koji je dat Vlada saplete i ne ispuni skupštinski zaključak. On jeste hitan i kratak, ali i situacija je alarmantna – kazao je Damjanović.

Lider SNP-a Srđan Milić nedavno je kazao da se plaši da Vlada opstruira realizaciju zaključaka te da će, ukoliko prvi zaključak ne bude realizovan do 20. pokrenuti pitanje povjerenja Vladi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *