Korisnici razočarani zbog odustajanja PayPal-a

Dodajte komentar

Iako je mogućnost plaćanja preko interneta putem kompanije PayPal odavno postala neophodnost, teško da se u skorije vrijeme može očekivati da će doći do uvođenja tog sistema plaćanja u Crnu Goru. Korisnici interneta odavno ističu da je to neophodno, ukoliko Crna Gora namjerava da uđe u EU. Nedavno je veliki broj internet korisnika doživio razočaranje nakon što je kompanija PayPal odlučila da ne uvrsti Crnu Goru na listu država u kojima može da se koristi njihov servis plaćanja preko interneta. U Ministarstvu za informaciono društvo su i dalje optimisti.

– U stalnoj smo komunikaciji sa kompanijom PayPal i narednih dana očekujemo odgovor sa njihove strane oko termina pristupa Crne Gore tom sistemu – kazali su ,,Danu” iz tog ministarstva i dodali da su u kompaniji izrazili žaljenje zbog toga što Crna Gora nije obuhvaćena, te da su odlučili da se taj sistem uvede u države koje iz planirane grupe imaju najveće tržište.

– Prije svega, potrebno je reći da PayPal nije odustao od uvođenja te mogućnosti plaćanja preko interneta u Crnoj Gori – navode iz ministarstva ističući da je jedini kriterijum za uvođenje bio ekonomski interes kompanije i veličina tržišta države. Međutim, Crna Gora je i dalje u programu pristupanja.

Iz resornog ministarstva na čijem je čelu vicepremijer Vujica Lazović u više navrata su isticali da je Crna Gora prva u regionu ispunila sve zahtjeve kompanije i eliminisala administrativne barijere koje su postojale u sistemu i bile prepreka za uvođenje PayPala.

– Internet trgovina u Crnoj Gori postoji i obavlja se na razne načine. Iako je PayPal prepoznat kao jedan od najbezbjednijih sistema plaćanja putem interneta, postoje i drugi načini onlajn trgovine. Ipak, shvatajući značaj uvođenja ovakvog sistema, ulažemo dodatne napore da u komunikaciji sa kompanijom PayPal, a takođe i diplomatskim putem, obezbijedimo konačan dolazak PayPala na naše tržište – navode iz Lazovićevog resora.

Na listi država u kojoj može da se koristi PayPal servis našla se i Srbija, koja je, prema procjenama kompanije, ispunila sve uslove za bezbjednosni sistem plaćanja preko interneta, iako je ranije najavljeno da će ga Crna Gora dobiti u paketu sa više zemalja regiona i da je ova godina poslednja bez tog servisa.

PayPal zarađuje tako što prodavcima naplaćuje svoju uslugu od 2,2 do 3,4 odsto, u zavisnosti od zemlje, a kompanija je razvila imejl sistem za novčane transakcije. Da bi postali korisnici, zainteresovani moraju da ostave broj svoje kreditne kartice ili broj tekućeg računa, koji se verifikuju jednom transakcijom. Nakon toga se novčane transakcije obavljaju tako što kupac šalje mejl uplatu prodavcu, a uplata se skida sa računa kupca i uplaćuje na račun koji je prodavac otvorio kod PayPala. Taj sistem skraćuje vrijeme potrebno za obavljanje jedne transakcije na internetu, a prednost je to što korisnici ne moraju jedni drugima da ostavljaju brojeve svojih računa i k artica.

PayPal je u Evropi dostupan od 2004. godine, a njegovo poslovanje u Srbiji i Crnoj Gori najavljuje se još od 2010. godine.

Po konkurentnosti na 41. mjestu

Crna Gora je u novom izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma o konkurentnosti u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija pala dva mjesta i zauzela 48. poziciju od 144 rangirane zemlje. Crna Gora je od deset ocjenjivanih oblasti najbolji rezultat ostvarila na polju ekonomskog uticaja na ICT, gdje se našla na 39. mjestu.

Što se tiče pretplata na mobilnu telefoniju u odnosu na broj stanovnika, zauzima četvrtu poziciju, a po individualnom korišćenju interneta je na 72. mjestu.

 

ANKETA – Treba nam ako ćemo u EU

 

Ivana ĐURIŠIĆ: – Nijesam upoznata sa tim vidom internet plaćanja, ali mi se ne sviđa takva mogućnost kupovine. Ne bih ni koristila PayPal sistem, jer je za mene ipak ljepša tradicionalna kupovina, odem u trgovinu izaberem ono što je u ponudi, kupim i platim odmah.

Dragana ŠĆEPANOVIĆ: – Koristila bih mogućnost da kupujem preko interneta kada bi se u Crnoj Gori obezbijedio takav način povoljne i sigurne trgovine. Studentima bi mnogo značilo da jednostavno koriste karticu i na taj način plaćaju sve što im je potrebno. Naša država teži EU, ali, kako stvari stoje, od toga neće biti ništa. Iako smo fizički u Evropi, u mnogim stvarima zaostajemo za državama u okruženju.

Mirnesa ŠKRIJELj: – Nama bi taj sistem plaćanja baš trebao, ali s obzirom na to u kakvoj državi živimo sumnjam da ćemo u skorije vrijeme imati takvu povoljnost. Među prvima bih koristila PayPal. Svi moderni mladi ljudi trpe zbog toga što im nedostaju mnoge tehničke i informacione inovacije kojih ima svuda u svijetu, osim kod nas.

Nenad GOJAČANIN: – Ne znam ništa o tom vidu internet kupovine, plaćanju i ostalim povoljnostima koje omogućava PayPal sistem, ali često koristim internet pa bih naučio da se služim i svim novim i korisnim internet sistemima.

Damir METJAHIĆ: – Bilo bi dobro da država omogući ljudima takvu povoljnost, ali nijesam siguran da bi se u Crnoj Gori previše koristio. Potrebno je dosta vremena dok svi nauče i prilagode se nečem novom. Vjerovatno bi studenti i mlađe generacije najviše koristili mogućnost da preko interneta trguju bez gotovinskog plaćanja.

Aleksandar MAROVIĆ: – Crna Gora, ako ozbiljno namjerava da uđe u EU, mora da uvede PayPal sistem. Moramo imati bar te osnovne stvari vezane za modernu generaciju društva. Internet je danas neophodan.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *