Hrvatska: Banke rasprodaju stanove

Dodajte komentar

Hrvatske banke otpočele su povoljniju prodaju stanova. Trenutno je na tržištu 20.000 novoizgrađenih stanova čija je cijena 2.297 eura za kvadrat u Splitu, gdje je najskuplji, do 1.079 eura, koliko staje kvadrat stana u Osijeku.

Budući da te stanove niko ne kupuje, banke i investitori su pristali da za jedan broj stanova snize cijenu kako bi dospjeli u program POS plus, piše Jutarnji list.

Najveći broj takvih stanova je u Zagrebu i okolini, kao i u Dugopolju kraj Splita, ali ih ima i u Vrbovcu, Oroslavju, Velikom Trgovišću, Zaprešiću, Rijeci, Samoboru, Velikoj Gorici, Osijeku, Puli, i na nekim ostrvima.

Građevinske firme već su zatrpale oglase ponudom za oko 700 stanova koji ulaze u program POS plus, odnosno koštaju najviše 1.400 eura po kvadratu.

U slučaju Zagreba, to je 257 eura manje od prosječne cijene stana, koja je u aprilu iznosila 1.657 eura po kvadratnom metru.

Najniža cijena kreće se oko 1.000 eura, a najviša oko 2.300 eura. Na Jadranu je ove godine cijena kvadrata pala na prosječnih 1.600 eura.

Za razliku od dosadašnjih vladinih modela, za ovaj program prodaje novih stanova koji zjape prazni može se javiti svako i nije važno da li posjeduje još nekretnina, ili mu je mjesto prebivališta u mjestu gdje namjerava da kupi stan, jedino mora biti hrvatski državljan i ne stariji od 65 godina.

Otplata kredita banke i zajma države izvršava se u dva dijela, na način da se prvo otplati kredit banke, a nakon toga zajam državne Agencije za posredovanje nekretninama (APN).

Krajnji rok otplate kredita je 31 godina, a početak otplate zajma je do 28 godina.

POS plus program finansira se kroz 15 odsto vlastitog učesća kupca, zatim kredita banke od 75 odsto vrijednosti stana i minimalno 14,29 odsto vrijednosti stana zajma javnih sredstava APN-a.

Kada se uračuna kamata banke i kamata APN-a, kao i snižavanje cijene kvadrata, kupac bi trebalo da plaća po kvadratu 200 eura manje u odnosu na kupovinu stana posredstvom redovnog kredita, tako da je riječ o uštedi na otplati kamata, prenosi Capital.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *