U Crnoj Gori nema aktuara

Dodajte komentar

Najbolji posao na svijetu imaju aktuari, pokazalo je nedavno istraživanje evropske agencije za zapošljavanje “Career Cast”. Međutim u Crnoj Gori za posao, koji će prema nekim procjenama za 10 godina značiti platu od 7.000 dolara – niko nema licencu.

Kako je saopšteno Portalu RTCG iz Agencije za nadzor osiguranja, samo četiri aktuara stekla su to zvanje, ali po starim zakonima, tako da ni oni danas zvanično nemaju važeću licencu.

Nedavne procjene “24/7 Vol Strit“ pokazale su da će za 10 godina aktuari biti najtraženiji radnici i godišnje zarađivati čak 87.650 dolara.

A šta je zapravo posao aktuara… ? Aktuar je po obrazovanju matematičar, stručnjak za račun vjerovatnoće… Uglavnom rade u osiguravajućim društvima.

Definicija kaže da je aktuar stručnjak koji se bavi problemima finansijske neizvjesnosti i rizika koristeći matematičke metode teorije vjerovatnoće, statistike i finansijske matematike.

„Profesija aktuara najviše je vezana za djelatnost osiguranja i penzionih fondova, iako se aktuarske tehnike i znanja mogu koristiti, i sve se više koriste, u svim oblastima u kojima postoji potreba za upravljanjem finansijskim rizikom“, pojasnili su u Agenciji za nadzor osiguranja.

U Crnoj Gori su četiri aktuara stekla zvanje po propisima, koji su bili na snazi za vrijeme državne zajednice.

„Međutim, još uvjek nema aktuara koji su licencirani po zakonu nadležnog organa – Agencije za nadzor osiguranja, tako da aktuarske poslove u osiguravajućim društvima uglavnom obavljaju aktuari iz regiona, Srbije, Hrvatske, Slovenije koji su licencirani po programima zemalja iz kojih dolaze“, saopšteno nam je iz Agencije za nadzor osiguranja.

U Agenciji kažu da se aktuari školuju i obučavaju na specijalističkim studijama čija organizacija zahtijeva značajna finansijska sredstva i ekspertski kadar. Još uvijek ni jedna visokoškolska institucija u Crnoj Gori nije pokazala interesovanje i spremnost da organizuje ovakve studije.

Trenutno je u pripremi podzakonski akt kojim će se propisati bliži uslovi za dobijanje ovlašćenja za obavljanje aktuarskih poslova u Crnoj Gori i kojim će se, između ostalog, propisati i sadržina ispita za dobijanje licence, a u skladu sa standardima Međunarodne asocijacije aktuara. Ipak specijalistički programi koji se trenutno spovode na visokoškolskim ustanovama u Crnoj Gori djelimično zadovoljavaju kriterijume ove asocijacije“, kažu u Agenciji za nadzor osiguranja.

Agencija za nadzor osiguranja trenutno finansira školovanje za aktuare za troje zaposlenih, koji pohađaju obuku na Matematičkom fakultetu Sveučičišta u Zagrebu.

Međutim, u Crnoj Gori postoji Društvo za zastupanje u osiguranju „Aktuar“, ali kako je za Portal RTCG kazala direktorica Svetlana Amidžić, ni u toj firmi nema licenciranih aktuara.

Amidžić je završila postdilomske studije iz te oblasti, ali to nije dovoljno za licencu.

„Ono što je sigurno jeste to, da će i u Crnoj Gori u narednih nekoliko godina posao aktuara biti jedan od najunosnijih, što zbog finansija što zbog izazova“, kazala je Amidžić.

U pitanju je zanimanje koje je deficitarno i u regionu. Srpski mediji prenose da aktuari u toj državi zarađuju oko 1.500 eura mjesečno.

U Srbiji danas ima 17 osiguravajućih kuća i samo 33 ovlašćena aktuara. U susednoj Hrvatskoj posluje 20 osiguravajućih društava i 70 ovlašćenih aktuara. U Bosni i Hercegovini postoje 42 ovlaštena aktuara i desetak osoba koje se bave tim poslovima, ali još nijesu stekle zvanje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *