Maraš: Prodaja Plantaža bila bi pogrešan potez

Dodajte komentar

Plantaže nijesu obuhvaćene planom privatizacije za 2013. godinu, što smatramo apsolutno prirodnim. O tome ne treba ni u budućnosti razmišljati, jer je u interesu države i građana da se zadrži zdrava komanija po čijim proizvodima se Crna Gora prepoznaje i koji su brend države od Kine, preko Rusije do Amerike, kazala je u razgovoru za Dan direktorka Plantaža Verica Maraš.

Prema njenim riječima ove godine očekuju rast prihoda od četiri odsto i poboljšanje efikasnosti troškova. „Planiramo prihode od 36,7 miliona eura i bruto dobit od 3,8 miliona“, navela je Maraš.

Posljednjih dana u tom preduzeću boravili su predstavnici Instituta za vinogradarstvo i vinarstvo španske pokrajine La Roja.

„Saradnja sa Špancima omogućiće nam bolju i lakšu prezentaciju naših sorti i vina na evropskim i svjetskim tržištima, a njihovo iskustvo će olakšati put Crnoj Gori ka izgradnji imidža atraktivne i prepoznatljive vinske destinacije“, istakla je Maraš.

Ona je kazala da je nakon više susreta sa predstavnicima La Roje odlučeno da se uspostavi saradnja na izučavanju porijekla autohtonih sorti, utvrđivanju njihovog diverziteta i sekvencionisanja njihovog genoma, prvenstveno vranca.

Maraš je istakla da saradnja sa Špancima, Italijanima i Francuzima, kod kojih je kult vina dosegao zavidne visine, doprinosi popularizaciji crnogorskih vina.

„Vina naših autohtonih sorti moraju biti jače pozicionirana među širokom ponudom vina internacionalnih sorti poznatih širom svijeta“, kazala je Maraš i dodala da su nakon saradnje sa La Rojom velike šanse da „vranac” postane čuven na tržištu Evropske unije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *