Presedan: Slovenija tuži rejting agenciju Moody's

Dodajte komentar

Slovenija razmišlja o mogućoj tužbi protiv bonitetne agencije Moody's koja joj je drastično snizila kreditni rejting, izjavila je premijerka Alenka Bratušek.

“Razmišljamo o pravnoj akciji protiv Moody's-a, i tome sam lično naklonjena. Neopravdano su se umiješali u postupak izdavanja slovenačkih državnih obveznica, a tako nešto ne bi smjela da radi nijedna kreditna agencija”, rekla je Bratušek.

Prodajom dvije obveznice u američkim dolarima, Slovenija je početkom maja uspjela da se zaduži na finansijskom tržištu za 2,7 milijardi eura, pri čemu je za obveznicu sa desetogodišnjim dospjećem morala da ponudi kamatu od šest posto, prenosi B92.

Ministarstvo finansija moralo je, međutim, da aktivnosti na plasmanu obveznica privremeno prekine, nakon što je Moody's intervenisao.

Moody's je 1. maja snizio kreditni rejting Slovenije sa Ba1 na Baa2, signalizirajući potencijalnim investitorima da je slovenački državni dug dospio u kategoriju “smeća”, zbog problema u slovenačkom bankarskom sektoru i povećane vjerovatnoće da će Sloveniji biti potrebna međunarodna finansijska pomoć.

Slovenačka premijerka Alenka Bratušek takav scenario uporno negira.

Prije mogućih pravnih akcija, slovenačko Ministarstvo finansija zatražiće od Moody's-a pojašnjenje, jer su s tom agencijom stupili u kontakt prije “road show” za plasman obveznica, ali im mogućnost snižavanja rejtinga nije bila spomenuta, rekla je Bratušek.

Ona tvrdi da bi Slovenija, da je znala za mogućnost snižavanja rejtinga, privremeno odustala od akcije.

Bratušek je navela i da su neopravdane medijske spekulacije da Evropska komisija nije zadovoljna programom kojim Vlada Slovenije namjerava da stabilizuje javne finansije i sanira banke. Od Brisela, dodala je, očekuje da dobije produženje roka za smanjivanje javnog deficita na nivo ispod tri posto BDP, jer su ga dobile i neke druge zemlje

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *