“Loša banka” za Hypo banku

Dodajte komentar

Austrija želi da osnuje “lošu banku” koja bi preuzela dugove i imovinu koju posrnuli Hypo Alpe Adria Banka (HAAB) ne uspijeva da proda na tržištu.

Država takođe nagovara domaće banke da preuzmu na sebe dio tereta njenog finansiranja.

Beč nagovara velike austrijske banke da preuzmu 51 posto udjela u Hypo-voj “lošoj banci” kako bi se smanjio teret koji će u tom procesu pasti na državne finansije.

Za sada su Erste Bank, Raiffeisen Bank International i UniCredit Bank Austria odbacile takvu mogućnost, a u agenciji za nadzor finansijskih tržišta (FMA) upozoravaju da se banke na to ne mogu prisiliti.

Evropska komisija odredila je rok do kraja maja da joj se dostavi plan reorganizacije ili gašenja banke a proces obuhvata i prodaju njenih filijala u jugoistočnoj Evropi.

Austrijska centralna banka izračunala je da bi ubrzano razbijanje grupe HAAB, “najprije zbog visokih posljedičnih troškova vezanih za ogranke na Balkanu”, moglo koštati do 16 milijardi eura, od čega bi 14 milijardi palo na leđa države.

U Hypo-u su procijenili da bi nagla prodaja ogranaka u Austriji, Italiji i na Balkanu u nepovoljnim prilikama na tržištu, poreske obveznike mogla da koštai između pet i šest milijardi eura.

Model “loše banke” za Hypo slijedio bi primjer Irske koja je u svojoj Državnoj agenciji za upravljanje imovinom (NAMA) okupila tri privatna ulagača s većinskim udjelom, pa njeni dugovi nisu klasifikovani kao javni dug, piše Business.hr.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *