Fabris: MMF će tražiti povećanje PDV-a?

Dodajte komentar

Predstavnici MMF-a mogli bi u ponedjeljak predložiti u zaključcima povećanje PDV-a, kazao je za Radio Crne Gore viceguverner Centralne banke, Nikola Fabris. Procijenio je i da bi ekonomski rast ove godine mogao biti i dva i po odsto ili značajno viši od onog koji prognoziraju međunarodne institucije. Fabris ne očekuje da će u daljem postupku pregovaranja sa EU biti ugrožen opstanak eura.

Preporuka Međunarodnog Monetarnog fonda o povećanju PDV-a mogla bi stići već u ponedjeljak, ako u delegaciji te međunarodne institucije ocijene da bi to bilo opravdano, rekao je za Radio Crne Gore viceguverner Nikola Fabris.

Iako sa međunarodnih adresa procjenjuju da će crnogorska ekonomija ove godine ostvariti rast od 1 odsto, u Centralnoj banci smatraju da bi mogao biti značajno viši. Ako se ostvare privredna kretanja, slična onima iz prvog kvartala, crnogorska ekonomija zabilježiće rast i dva i po odsto, tvrdi Fabris.

Fabris je optimista i smatra da se od Crne Gore neće tražiti da ukine euro, ali će se zahtijevati uspostavljanje sistema makroekonomske stabilnosti, koja postoji u Evropskoj Uniji.

Situacija u podgoričkom Kombinatu aluminijuma je alarmantna i ranije je trebalo završiti analizu poslovanja i dugovanja te kompanije, ocijenio je Fabris. Viceguverner predlaže izmještanje duga na Vladu: „Imajući u vidu troškove proizvodnje i tekuću cijenu aluminijuma na svjetskim berzama, malo je vjerovatno da će KAP moći da servisira sve svoje dugove. Dio dugova moraće da bude otpisan ili će ga preuzeti država“.

Fabris je naveo da je bankarski sektor stabilan, te da je u prvom četvorogodištu ostvarena dobit od gotovo 10 miliona eura. I dalje je izražen problem loših kredit, svaki peti se ne vraća, rekao je viceguverner.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *