Na aukciji za skoro 27 miliona prodat bezbojni dijamant

Dodajte komentar

Prestižni juvelir “Hari Vinston”, u sastavu švajcarske grupacije “Svoč”, kupio je novi, bezbojni dijamant od 101,73 karata za rekordnih 26,7 miliona dolara na aukciji koja je 15. maja odžana u Ženevi.

Raul Kadakija, predstavnik aukcijske kuće Kristi, koja je bila organizator licitacije, kazao je novinarima da je prodajom ovog dijamanta visoke čistoće oboren prethodni rekord za čitavih 10 miliona dolara.

“Dvadeset tri miliona (švajcarskih) franaka! Vaša posljednja šansa! Dvadeset tri miliona, prodato!”, povikao je Fransoa Kirijel, šef Kristijevog odeljenja za drago kamenje, okončavši licitaciju na kojoj je učestvovalo oko 150 ljudi, okupljenih u sali luksuznog hotela Ženeva.

Kao prvi kupac, “Hari Vinston” je imao privilegiju da bude “kum” novom dijamantu kog je nazvao “Harijeva baština” (Harry’s Legacy).

Američki gemološki institut je dijamantu “Harijeva baština” dao najvišu “D” ocjenu za boju kao i najvišu ocjenu za čistoću, što se ogleda u njegovoj “apsolutnoj simetriji”, navela je kuća Kristi.

Prekrasni dragulj je imao 236 karata kada je izvađen iz rudnika Džvaneng u Bocvani, a njegovo oblikovanje je trajalo blizu dvije godine.

Prethodni rekord u ovoj kategoriji dijamanata držao je 84,37-karatni okrugli kamen pod nazivom “Kloi”, koji je 2007. prodat na Sotbijevoj aukciji u Ženevi za 16,2 miliona dolara.

U pogledu veličine, šampion u kategoriji bezbojnih dijamanata visoke čistoće je Kulinan, dragulj od 530,2 karata koji je u vlasništvu britanske krune.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *