Eurozona je stabilnija nego 2012.

Dodajte komentar

Kriza u eurozoni značajno je popustila u odnosu na period prije godinu dana kada su neki sumnjali u opstanak monetarne unije, izjavio je Žan-Klod Junker.

Kada se lideri EU okupe u Brisleu sledeće nedjelje, moći će da se osvrnu na nedavni mirniji period u eurozoni, rekao je bivši šef eurogrupe novinarima u Berlinu, uoči sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Junker je naveo da je prije 12 meseci glavna tema bila Grčka i njen potencijalni izlazak iz eurozone, koji bi doveo u pitanje opstanak monetarne unije.

“Svi ti strahovi i takvi naslovi iščezli su. Situacija je manje dramatična nego prije godinu dana“, rekao je on, upozoravajući da, i pored toga što je Evropa na dobrom putu, problemi još nisu riješeni i potrebno je istrajati u reformama, pogotovo u bankarskom sektoru.

Luksemburški premijer napomenuo je da EU mora da nastavi sa fiskalnom konsolidacijom, kao i sa podsticanjem privrednog rasta i zaposlenosti.

Merkelova je poručila da je ključ za napredak upravo reforma bankarskog sektora. 

“Što se više bavimo bankama, sve je jasnije da je kredibilitet evropskog bankarskog sektora glavno pitanje, između ostalog i za oživljavanje ekonomije“, rekla je kancelarka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *