Triglav grupa ostvarila blizu 23 miliona eura neto dobiti u prvom kvartalu

Dodajte komentar

Prema preliminarnoj proocjeni bruto poslovni rezultat Triglav grupe ( u okviru koje posluje crnogorsko Lovćen osiguranje) u prvom tromjesečju ove godine iznosio je 28,5 miliona eura, a neto poslovni rezultat 22,9 miliona eura, odnosno 30% više nego lani. Procijenjeni bruto poslovni rezultat Zavarovalnice Triglav iznosio je 24,8 miliona eura, a neto poslovni rezultat 20,0 miliona eura, što je za 46% više nego lani, navodi se u saopštenju dostavljenom portalu Bankar.me.

Nastavak privredne krize i dalje se odražava na obimu fakturisanih premija osiguranja. Triglav grupa ( u okviru koje posluje crnogorsko Lovćen osiguranje) na situaciju na tržištu i na izmijenjenu potražnju reaguje različitim mjerama i kreiranjem novih proizvoda, ali time ne uspijeva u cjelini ublažiti pad premija zbog manjeg izvoza i uvoza, novih stečaja preduzeća, smanjene kupovne moći stanovništva, više nezaposlenosti te zbog smanjenja obima kreditiranja od strane banaka. Ocijenjena fakturisana bruto premija osiguranja i saosiguranja Triglav grupe iznosila je 258,7 miliona eura, što je pet posto manje nego u istom periodu lani, dok je matično društvo naplatilo 182,6 miliona eura fakturisane bruto premije osiguranja.

Bruto likvidirane štete u Triglav grupi iznosile su prema procjeni 157,3 miliona eura, što je za 4% više nego u prvom tromjesečju lani. Procijenjeni bruto operativni troškovi djelatnosti osiguranja iznosili su 52,4  miliona eura te su se smanjili za 2%.

S prošlogodišnjim opsežnim slabljenjima finansijskih sredstava, koje su bile posljedica nepovoljnih kretanja na tržištima kapitala i događanja na bankarskom sektoru te kao posljedica toga pada vrijednosti nekih investicija Zavarovalnice Triglav, Zavarovalnica je uspješno prilagodila vrijednost svog portfelja, što je povoljno djelovalo na ocijenjeni rezultat u prvom tromjesečju 2013.

»Preliminarna procjena poslovanja za prva tri mjeseca pokazuje da bez obzira na kompleksnost situacije Triglav i dalje posluje stabilno i profitabilno. Dobit koju ostvarujemo crpimo iz naše osnovne djelatnosti, a to su osiguranja, dok istovremeno promišljenim upravljanjem poslovnim i finansijskim rizicima jačamo kapitalnu stabilnost društva. Ubjeđen sam da će i koraci za stabilizaciju premije osiguranja, koje već sprovodimo, u nastavku godine dovesti do željenih rezultata«, rekao je predsjednik uprave Zavarovalnice Triglav Matjaž Rakovec.

Zavarovalnica Triglav će izvještaj o poslovanju za period od 1.1.2013. do 31.3.2013. objaviti u srijedu 22. maja 2013.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *