Oštar pad godišnje inflacije u eurozoni

Dodajte komentar

Godišnja stopa inflacije u eurozoni u aprilu se spustila na 1,2 posto, s martovskih 1,7 posto, potvrdile su konačne procjene evropskog statističkog ureda Eurostata.

Danas objavljeni konačni podaci Eurostata svjedoče o izrazitom usporavanju rasta potrošačkih cijena na godišnjem nivou u 17-članoj eurozoni. Poređenja radi, u aprilu 2012. godišnja stopa inflacije iznosila je 2,6 posto.

Na mjesečnom nivou potrošačke cijene u ovogodišnjem su aprilu u eurozoni smanjene 0,1 posto.

U 27-članoj Evropskoj uniji godišnja stopa inflacije u aprilu je smanjena na 1,4 posto, s 1,9 posto u martu, dok su potrošačke cijene na mjesečnom nivou ostale nepromijenjene. Godišnja inflacija u prošlogodišnjem aprilu iznosila je 2,7 posto, objavio je Eurostat.

Najveći pad cijena u poređenju s istim mjesecom prošle godine zabilježen je u Grčkoj i Latviji, i to za 0,6 odnosno 0,4 posto, dok su u Švedskoj potrošačke cijena na godišnjem nivou stagnirale.

Nasuprot njima, najviše godišnje stope inflacije zabilježene su u Holandiji (2,8 posto), Estoniji (3,4 posto) te u Rumuniji (4,4 posto).

Najnižu godišnju inflaciju imali su pak Kipar (0,1 posto), te Danska i Portugal (0,4 posto), stoji u današnjem izvještaju Eurostata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *