Isplata 53 eura akcionarima Trenda nezakonita

Dodajte komentar

Mnogi akcionari fonda Trend ne znaju da im je ovaj fond uplatio 0,0107 eura po akciji – odnosno 53 eura onima koji su nekad uložili vaučer u njega. Oni koji su slučajno saznali, obratili su se Redakciji Pobjede tražeći objašnjenje o čemu se radi jer, kako su kazali, iz medija su saznali da je ovaj fond likvidiran.

Tragom ove informacije Pobjeda je tražila objašnjenje od Komisije za hartije od vrijednosti i dobila odgovor da je uplata nezakonita.

Nezakonito

Zamjenik predsjednika Komisije za hartije od vrijednosti Amir Nurković kazao je da fond Trend nije imao pravo na isplatu novčanih sredstava iz likvidacione mase akcionarima.

– Nijesu imali pravo na isplatu akcionara ni u jednom momentu, jer su na nezakonit način donijeli odluku o likvidaciji fonda – kazao je Nurković Pobjedi.

Pobjeda je zatražila objašnjenje ove isplate i od fonda na čijem sajtu piše da je u likvidaciji, ali na pitanja koja smo im proslijedili odgovor nijesmo dobili.

Na sajtu ovog fonda postavljeno je bilo, međutim, juče objašnjenje isplate u kojem se kaže: „Trend je otpočeo prvu isplatu iz likvidacione mase krajem februara, na osnovu odluke o likvidaciji koja je izglasana na Skupštini akcionara Fonda zajedničkog ulaganja Trend 4. septembra prošle godine“.

U saopštenju se navodi da je fond isplatu iz likvidacione mase vršio na osnovu spiska akcionara dobijenog od Centralne depozitarne agencije dana 27. februara 2013. godine. Vrijednost po jednoj akciji iznosi 0,0107 eura, a isplata se odvija na svim šalterima Prve banke Crne Gore.

Nemaju pravo na likvidaciju

Podsjećamo da su iz KHOV-a u septembru prošle godine osporavali postupak likvidacije i tražili od uprave Trenda da, u skladu sa odredbama Zakona o investicionim fondovima, ispuni zakonsku obavezu transformacije prije likvidacije, što nije urađeno.

Nurković je juče za naš list kazao da KHOV ima i sudske odluke da je odluka o likvidaciji nezakonita i da se „na osnovu jasnih odredbi starog i novog Zakona o investicionim fondovima fond na takav način ne može likvidirati“.

– Tražili smo da se odluka o likvidaciji ne donosi na Skupštini akcionara tog fonda, jer na to nijesu imali pravo po zakonu. Oni su se žalili na rješenje Komisije. Upravni sud je donio odluku da nemaju pravo da idu u likvidaciju, bez obzira na to oni su sprovodli postupak likvidacije. Nakon Upravnog žalili su se i Vrhovnom sudu, koji  je potvrdio ispravnost našeg rješenja. Što se tiče sudskih odluka, one su jasne i fond Trend nema pravo na odluku o likvidaciji – naveo je Nurković.

KHOV ne zna za isplatu

Komisija za hartije od vrijednosti, kaže Nurković, nema informacije o isplatama akcionarima.

– Ukoliko je postupak isplate spoveden po toj nelegalnoj odluci o likvidaciji, on je van nadležnosti Komisije. Oni su uspjeli da se registruju, mi ne znamo kako, mi imamo sudske presude da Trend nema pravo na likvidaciju i njegovo poslovanje treba da se vrati u pređašnje stanje  – naglasio je Nurković.

Prema njegovim riječima, u Komisiji su se trudili da se Nacrtom zakona o investicionim fondovima, koji je na javnoj raspravi do početka juna, „preduprijede te negativne pojave kod fondova“.

–  Nadamo se da će izmjene i dopune Zakona o investicionim fondovima biti jedan od doprinosa da se društva koja upravljaju fondovima ponašaju odgovornije, transparentnije i u skladu sa zakonskim odredbama – zaključio je Nurković.

Do tada, očekuje se da akcionari Trenda dobiju potpuno objašnjenje o isplatama, sudbini njihovih akcija, ali i likvidaciji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *