Njemačka i ECB sukobili se oko pitanja saniranja banaka

Dodajte komentar

Evropska centralna banka sukobila se u utorak na sastanku u Bruxellessu s predstavnicima Njemačke oko brzine kojom bi eurozona trebala finalizirati sistem koji bi se efikasno nosio sa saniranjem propalih banaka.

Joerg Asmussen, član ECB-a, pozvao je na jedinstveni sistem eurozone u spašavanju problematičnih banaka koji bi, po njegovim riječima, trebao profunkcionisati sljedeće godine.

Takav pogled nije se svidio njemačkom ministru finansija Wolfgangu Schaeubleu koji smatra da bi sljedeći korak trebao biti u koordinaciji nacionalnih zakonodavstava, a ne momentalno prebacivanje sistema spašavanja problematičnih banaka u zajedničku ingerenciju eurozone. Tek nakon toga bi se moglo raspravljati o zajedničkom stavu, smatraju u njemačkoj Vladi koja je očito za sporiji pristup.

Ministri finansija Evropske unije raspravljali su i o tome koliko bi štediše trebale učestvovati u spašavanju banaka, kakav je presedan napravljen na Kipru, ali nisu usaglasili zajedničke stavove, prenosi Poslovni dnevnik.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *