Dow Jones i S&P na novim rekordima

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u utorak Dow Jones i S&P 500 indeks dosegli nove najviše nivoe u istoriji, zahvaljujući rastu cijena dionica banaka i velikih kompanija jer se ulagači nadaju da će labava monetarna politika podstaknuti oporavak ekonomije.

Dow Jones ojačao je 123 boda, ili 0,82 posto, na 15.215 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,01 posto, na 1.650 bodova, a Nasdaq indeks 0,69 posto, na 3.462 boda, najviši nivo od novembra 2000. godine.

Novi rekordi Dow Jonesa i S&P-a ponajviše se zahvaljuju snažnom rastu cijena dionica banaka. S&P indeks finansijskog sektora skočio je juče 1,7 posto, a osjetno su porasle i cijene dionica u drugim sektorima koji najviše zavise o rastu privrede.

Ulagači se, naime, nadaju da će podsticajna monetarna politika američkog Feda i drugih najvećih centralnih banaka u svijetu ubrzati oporavak.

Tržište posljednjih sedmica podržavaju i solidni kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Dosad je izvještaje objavilo oko 90 posto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 67,2 posto nadmašilo očekivanja po pitanju dobiti, što je u skladu s prosjekom u posljednja četiri tromjesečja. No, samo je 46,9 posto kompanija premašilo procjene u vezi prihoda, što je ispod prosjeka od 52 posto u posljednja četiri kvartala.

Premda su očekivanja bila niska, solidni rezultati kompanija podstiču ulagače. No, kako se sezona objave kvartalnih finansijskih izvještaja bliži kraju, tako slabi podrška tržištu.

Zbog toga su ulagači oprezni, pa je i juče obim trgovanja bio ispod prosjeka, premda nešto veći nego prethodnih dana. Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika su zamijenile 6,2 milijarde dionica, dok prosječan dnevni obim u ovoj godini iznosi 6,4 milijarde.

I na evropskim su burzama cijene dionica juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,82 posto, na 6.686 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,72 posto, na 8.339 bodova, novi najviši nivo u istoriji, a pariški CAC 0,53 posto, na 3.966 bodova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *