Mercator u prvom kvartalu s osam miliona eura gubitka

Dodajte komentar

Slovenački trgovački lanac Mercator u prva tri mjeseca zabilježio je oko 660 miliona eura prihoda i osam miliona eura čistog gubitka iz poslovanja, prema neslužbenim informacijama koje je u utorak objavio poslovni list “Finance”.

List navodi da su rezultati lošiji od očekivanja. O rezultatima poslovanja u prvom kvartalu danas će raspravljati nadzorni odbor, a trebali bi službeno biti poznati do kraja sedmice. Tada će se po navodima konzorcijuma vlasnika 53 posto dionica kompanije, banaka i Pivovarne Laško (PL), nastaviti razgovori o mogućoj prodaji njihovog udjela za koji su već primljene dvije obavezujuće ponude.

Slovenački mediji u utorak ponavljaju neslužbenu informaciju da su ponude dali koncern Agrokor i fond MID Europa Partners, s time što je samo Agrokor istakao i cijenu koju nudi, a kreće se oko tržišne kotacije dionice Mercatora na Ljubljanskoj berzi krajem prošle sedmice. Nakon raočaravajuće informacije da su za Mercator prispjele samo dvije obavezujuće ponude, cijena Mercatorove dionice na Ljubljanskoj berzi u petak je pala na 104 eura, što je najniža cijena u zadnjih godinu dana, navodi ljubljansko “Delo” koje dodaje da će vjerovatno u srijedu biti poznato hoće li prodajni konzorcijum pozvati Agrokor i MID Europa Partners da poprave svoje ponude ili će se i deveti pokušaj prodaje Mercatora obustaviti.

Vodeći slovenački list navodi mišljenja slovenačkih analitičara da niska ponuđena cijena za dionicu Mercatora “nije nikakvo iznenađenje” s obzirom na probleme te firme kojoj zbog recesije pada promet jer se susreće s konkurencijom jeftinijih diskontnih lanaca, te s obzirom na visok dug bankama.

“Delo” se poziva na neslužbene informacije i tvrdi da bi Agrokor bio spreman preuzeti Mercatorove kredite koji iznose oko 1,1 milijardu eura, ali uz dva ključna uslova: da se prije kupoprodajne transakcije zaključi dogovor Mercatora s bankama-povjeriocima o restrukturiranju duga, te da za sprovođenje posla dobije odobrenje slovenačkih regulatora, agencija za tržišnu konkurenciju i za trgovinu hartijama od vrijednosti.

Ljubljanski dnevni list “Dnevnik” navodi u utorak da su mogućnosti da Agrokor preuzme Mercator nenaklonjeni ili vrlo rezervisani u većini slovenačkih političkih stranaka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *