Kavarić o sudbini KAP-a: Skupština traži raskid sa Rusima, ali ne kaže kako

Dodajte komentar

Parlament u zaključcima o Kombinatu aluminijuma, usvojenim prije desetak dana, nije precizirao način raskida saradnje sa CEAC-om, ali je Vlada Crne Gore dobila zeleno svijetlo za rješavanje pitanja električne energije – kazao je za Pobjedu ministar ekonomije dr Vladimir Kavarić odgovarajući na pitanje kakav razvoj događaja u KAP-u očekuje.

POBJEDA: Skupština je, između ostalog, zaključila da 40 miliona eura koje CEAC potražuje od KAP-a ne mogu biti isplaćeni na teret budžeta. Da li je to izvodljivo? Ako nije, kakav razvoj situacije očekujete u KAP-u u narednom periodu?

KAVARIĆ: Zaključcima Skupštine nije preciziran način raskida saradnje sa CEAC-om, ali je Vlada Crne Gore dobila zeleno svijetlo parlamenta za rješavanje pitanja električne energije, kako po pitanju duga, tako i u budućem šestogodišnjem periodu. Poznato je da je za KAP pitanje električne energije pitanje opstanka kompanije. Dakle, naši napori su sada usmjereni na ono što je prioritet, kako za KAP, tako i za EPCG i druge elektroenergetske subjekte.

POBJEDA: Da li razvoj situacije vodi KAP u stečaj? Da li se spremno na takav scenario?

KAVARIĆ: Stečaj ne zavisi od volje Vlade Crne Gore i nije u ingerenciji izvršne vlasti. Ponavljam, skupštinski zaključci jasno afirmišu opstanak KAP-a, što svakako isključuje stečaj, kao opcija koja bi ozbiljno ugrozila poslovanje Kombinata, odnosno kao opcija čiji ishod ne možemo da predvidimo. Ipak, stečaj nije u nadležnosti Vlade i takva opcija, u situaciji u kojoj je Kombinat, uvijek je otvorena.

POBJEDA: Na koji način bi se eventualni stečaj odrazio na ekonomiju – kompanije u lancu, veliki broj malih firmi koje sa njima rade, budžet…

KAVARIĆ: KAP sa Rudnicima boksita, Elektroprivredom Crne Gore, Željeznicom, Lukom Bar i Montenegrobonusom, kao i poslovno-partnerskim odnosom sa još stotinak firmi čini značajan faktor u ekonomskom sistemu Crne Gore. Na osnovu podataka dobijenih iz dvije studije koje su uradili Ekonomski fakultet iz Podgorice i Institut za strateške studije i prognoze, značajno je direktno učešće u kreiranju BDP od strane KAP-a kao i doprinos firmi koje posluju sa KAP-om. Ne treba zanemariti ni naredne krugove multiplikacije, jer i dobavljači KAP-a imaju svoje dobavljače koji takođe imaju efekat na BDP, zaposlenost, budžet itd. Takođe, treba imati u vidu i efekat koji radnici svojom potrošnjom stvaraju na uvećanje prihoda niza drugih firmi.

POBJEDA: U javnosti se govori da su Rusi, odnosno CEAC, kupili akcije na berzi i da sada imaju veći paket od Vlade. Ukoliko je to tačno, da li oni mogu imati veća upravljačka prava od Vlade?

KAVARIĆ: Ne mogu. Ugovorom o poravnanju je takva mogućnost zaštićena.

POBJEDA: Da li je u planu gradnja posebnog izvora energije za KAP ukoliko opstane aluminijumska proizvodnja? Ako se planira, koji izvor je namijenjen ovoj kompaniji?

KAVARIĆ: Valorizacija nekog od energetskih potencijala u svrhu aluminijumske industrije u Crnoj Gori je, kao što je javnosti poznato, u planu kao dio održavanja ove grane industrije. Takođe je poznato da je u ponudi Tosjali grupe kao energetski izvor bio predviđen lokalitet Maoče. Naš koncept sada predviđa šestogodišnji ugovor za električnu energiju, ali bi u budućnosti svako rješenje za Kombinat trebalo vezati za sopstveni izvor energije.

EPCG još nije Vladi dostavila stav o ponudama za drugi blok TE Pljevlja

POBJEDAKada će biti izvjesno da li će i ko graditi drugi blok TE Pljevlja?

KAVARIĆ: Elektroprivreda CG još nije dostavila Vladi Crne Gore mišljenje o ponudama, tako da se o detaljima još ne može govoriti. Svakako da je Vladi Crne Gore veoma značajno interesovanje tako renomiranog investitora, što je ujedno i potvrda kvaliteta strateških projekata Vlade.

Ponude su u EPCG, koja će Vladi Crne Gore dostaviti mišljenje o njima. Veoma važan aspekat ponuda će biti i finansijska konstrukcija. Za Vladu Crne Gore u oblasti finansiranja je optimalno ono rješenje koje ne predviđa državne garancije, već se povraćaj investicije planira iz električne energije proizvedene u budućoj TE.

Interesovanje za ovaj projekat je veliko i Elektroprivreda Crne Gore vrši evaluaciju ponuda, sa stanovišta tehničkih i eksploatacionih rješenja. Za Vladu Crne Gore je značajna maksimalna iskorištenost kapaciteta, uz najbolja tehnička i rješenja u oblasti zaštite životne sredine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *