Kavarić ne isključuje restrikcije struje

Dodajte komentar

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić rekao je da se pregovori o novom ugovoru Elektroprivrede o snabdijevanju Kombinata aluminijuma strujom “vode gotovo na dnevnoj osnovi” i da će usaglašeni model biti dostavljen parlamentu.

Kavarić u intervjuu “Vijestima” elektronskom poštom nije isključio mogućnost da ruska VTB banka opet počne sa prinudnom naplatom dugova od KAP-a što je, kako je rekao, jedan od razloga nezadovoljstva Vlade trenutnim suvlasnikom KAP-a, ruskim CEAC Holdings limitedom.

On je ocijenio da Skupština nije dala predlog kako da raskinu ugovor sa preduzećem koje upravlja KAP-om, nakon što nije prihvaćeno da bude isplaćen sa 40 ili 51 milion eura (u ratama).

Kako  planirate da raskinete ugovor sa ruskim CEAC-om, budući da je Skupština eliminisala mogućnost da bude isplaćen sa 40, odnosno, 51 milion eura?

Skupština Crne Gore ne samo da nije podržala Vladin predlog da se sporazumno raskine Ugovor na način da se KAP oslobodi većine dugova i da ostane na nivou od 40 miliona, a da se Vladi ustupe akcije besplatno i odmah, već nije dala nikakav predlog po tom pitanju.

Mogućnosti koje ostaju ne nude najbolja i najefikasnija rješenja u skladu sa aktuelnim momentom. Nastavićemo da tražimo najbolja i održiva rješenja za Kombinat, imajući u vidu saglasnost svih u parlamentu da KAP treba da opstane.

Strahujete li da će ruska VTB banka ponovo početi da prinudno naplaćuje po dva miliona?Šta ćete uraditi ukoliko se to desi?

Nažalost, takva mogućnost postoji i to je jedan od razloga našeg nezadovoljstva trenutnim suvlasnikom KAP-a. To je još jedno od pitanja koje bismo riješili povraćajem vlasništva i menadžmenta u Kombinat na način koji je predložila Vlada Crne Gore.

Da li smatrate da je sad spasavanje KAP-a praktično nemoguća misija imajući u vidu da je drastično pala cijena aluminijuma na berzi i da tek sada nijesu ostvarljive projekcije da KAP može sam vraćati dugove nakon što bi ga Vlada preuzela?

Ne možemo uticati na globalna kretanja svjetskih berzi, ali možemo sagledati sve posljedice aktuelnog momenta uz ono što su predviđanja relevantnih institucija i pojedinaca na svjetskom nivou. Smatram da treba uraditi sve što je moguće da KAP opstane, a on može opstati samo ako je adaptabilan na tržišne uslove.

Da li će se na državu, odnosno poreske obveznike svaliti dosadašnji KAP-ovi dugovi za struju od ukupno oko 67 miliona? Posebno šta će biti sa  dugom Montenegrobonusa od devet miliona i CGES-a od 14 miliona, koji oni ne priznaju i neće izmiriti EPCG? Kada očekujete konkretne pregovore u vezi sa novim ugovorom o snabdijevanju KAP-a strujom i kakav ishod očekujete?

Upravo su poslanici i glasali za zaključke Skupštine o Kombinatu aluminijama, jer je njima parlament dao Vladi zeleno svjetlo da sa Elektroprivredom dugoročno riješi pitanje snabdijevanja KAP-a strujom, kao i pitanje postojećih dugova, na način da ne padnu na teret poreskih obveznika. I to će kroz pregovore predviđati budući ugovor, sa svim ovim pitanjima koji su aktuleni oko snabdijevanja električnom energijom. Pregovori se vode gotovo na dnevnoj osnovi i, kada dogovorimo model, i on će se naći pred parlamentom, tako da će sva javnost biti upoznata sa tim.

Ne isključuje restrikcije struje

Treba li građani da strahuju od restrikcija struje zbog nelegalnog snabdijevanja KAP-a?

To pitanje je prioritet po više osnova. I zbog toga su postojale stalne urgencije da parlament što prije da zeleno svjetlo Vladi da uđe u pregovore u vezi dijela problema koji se odnose na snabdijevanje električnom energijom.

Poznato je da Regulatorna agencija za energetiku, Elektroprivrede, Crnogorskog elektroprenosnog sistema i Crnogorski operater tržišta električne energije ( COTEE) i postojeći institucionalni mehanizmi nisu uspjeli da riješe problem delinkventnog potrošača. Problem je manji smanjenjem proizvodnje u Kombinatu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *