U Kini raste bankarski sistem “u sjenci”

Dodajte komentar

Aktivnost bankarskog sistema “u sjenci” skočila je u Kini za gotovo 70 % u posljednje dvije godine, saopštila je američka agencija za kreditni rejting Mudis.

Pod “bankarstvom u sjenci” se podrazumevaju fondovi koji ulažu u niskorizične hartije, ali omogućavaju veći prinos nego što bi klijent dobio da štedi u banci, prenosi Frans pres.

U tu grupu se ubrajaju i drugi investicioni fondovi, kao što su indeksni fondovi, hedž fondovi, finansijske kompanije koje trguju hartijama a odobravaju kredite ili garancije za kredite.

Takvo kreditiranje u Kini je od 2010. poraslo za 67 odsto, dostigavši krajem prošle godine ukupnu vrijednost od 29 biliona juana (4,7 biliona dolara), ili 55 odsto kineskog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Takav rast je djelimično posljedica toga što su pojedini zajmotražioci imali poteškoće sa dobijanjem regularnih kredita, kaže se u izveštaju.

“Bankarstvo u sjenci može podstaći prekomjerno finansijsko zaduživanje u široj ekonomiji i izazvati zabrinutost od stvaranja kreditnog mjehura“, dodaje Mudis.

Kinesko bankarsko regulatorno tijelo je nedavno zatražilo da se ograniče ove netransparentne kreditne aktivnosti, piše B92.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *