Štednja kao najsigurnija investicija u doba krize

Dodajte komentar

Uprkos krizi i besparici, građani Crne Gore danas u bankama čuvaju 200 miliona eura više nego prije dvije godine. Ukupni depoziti banaka na kraju decembra 2012.godine iznosili su skoro 2 milijarde eura, od čega se na štednju građana odnosi 1,15 milijardi. Više od 61 odsto tog iznosa je oročeno na dugi rok, dok preostalih 38 odsto čine depoziti po viđenju, a najbrojniji su ugovori sa oročenjem od tri mjeseca do jedne godine.

S obzirom da ekonomska kriza ne jenjava, vjerovatniji razlog za povećanje nivoa depozita može se pronaći upravo u činjenici da veliki broj onih koji imaju višak novca, kao najsigurnije utočište za svoj kapital biraju upravo banke, za razliku od ulaganja u akcije ili nekretnine.

Kako god, čini se da obični građani i poslovni ljudi imaju povjerenje u crnogorske banke, a tu sigurnost obezbjeđuje i država, koja preko Fonda za zaštitu depozita garantuje svim deponentima da je njihov novac do iznosa od 50 hiljada eura u potpunosti siguran. Zaštita depozita je sistem osiguranja od gubitka depozita ili dijela depozita u slučaju stečaja banke u kojoj deponent ima sredstva. U zemljama regiona su osigurani slični iznosi: u Srbiji je to 50 hiljada eura, u Hrvatskoj 400 hiljada kuna ili oko 55 hiljada eura, dok je u Sloveniji osigurana suma 100 hiljada eura.

S obzirom da se država javlja kao garant štednje, ona ubira i porez od kamate, koji u Crnoj Gori trenutno iznosi 9 odsto, u Srbiji je odnedavno povećan sa 10 na 15 odsto, dok isti u Hrvatskoj ne postoji. U Njemačkoj se lani taj porez plaćao po stopi od 25 odsto, što znači da ovaj namet proguta četvrtinu zarade od kamata, u Belgiji i Češkoj iznosi 15 procenata, Francuskoj 18, Italiji 27, Engleskoj 20 procenata., a svjedoci  smo koliko je neprilika izazvalo potencijalno uvođenje ovog poreza na Kipru posljednjih dana.

Šednja, pogotovu ona oročena predstavlja i određen prihod njenom vlasniku. Iako je Centralna banka Crne Gore mjerama predostrožnosti uticala na ograničavanje kamatnih stopa na štednju, one su u Crnoj Gori još uvijek više u odnosu na zemlje regiona.  Pojedine crnogorske banke nude trenutno maskimalnih 6 odsto kamate u slučaju oročenja na period od 3 godine, dok su najvisočije kamate po istim uslovima u zemljama regiona (Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji) daleko manje ili jedva da dosežu 5 odsto.

A.Š. za Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *