Madrid i Lisabon traže brzu akciju oko bankarske unije

Dodajte komentar

Lideri Španije i Portugala zatražili su danas od 17-člane eurozone da ubrza rad na kreiranju bankarske unije i požalili se na teškoće pri kreditiranju u njihovim zemljama, koje ometaju privredni rast i otvaranje novih radnih mjesta.

Mnoge banke odobravaju kredite uz relativno visoke kamatne stope zbog zabrinutosti oko slabosti ekonomije, a visoke stope otežavaju domaćinstvima i kompanijama potrošnju i investiranje, prenosi agencija AP.

„Novac iz bankarskog sektora ne odlazi u poslovanje niti u ekonomiju“, rekao je portugalski premijer Pedro Pasos Koeljo nakon sastanka sa španskim kolegom Marijanom Rahojem.

Bilaterni samit Španije i Portugala u Madridu održava se u isto vrijeme kada se u Briselu okupljaju ministri finansija evrozone da bi razgovarali o finansijskoj krizi na Starom kontinentu.

Rahoj i Pasos Koeljo pozvali su Evropsku uniju da ubrza rad na formiranju regionalne bankarske unije i popusti sa budžetskom štednjom da bi se podstakao privredni rast.

„Investicije su jedini način da se kreiraju nova radna mjesta. Ako nema finansiranja, kompanijama će biti teško da se razvijaju i unapređuju poslovanje“, rekao je premijer Portugala.

Španija je tokom protekle četiri godine uglavnom bila u recesiji i bilježi rekrodnu stopu nezapsolenosti od 27,2 odsto. Portugal, u kojem nezaposlenost iznosi 17,7 odsto, jedna je od četiri zemlje evrozone koje su primile inostranu finansijsku pomoć.

Lideri dvije zemlje složili su se da još dosta toga treba da bude učinjeno da bi se smanjile ogromne stope nezaposlenosti, koje su posebno visoke među mladima, prenosi Capital.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *