ECB: Negativne kamatne stope bile bi efikasna mjera

Dodajte komentar

Spuštanje kamatnih stopa na depozite banaka kod Evropske centralne banke (ECB) ispod postojećih nula posto bio bi efikasan način da se pomogne privredi eurozone, kazao je danas zvaničnik ECB-a Ignazio Visco.

“Svi mi u Vijeću složili smo se da moramo pažljivo djelovati i u tom slučaju mogli bismo smanjiti kamatnu stopu na depozite banaka”, kazao je u razgovoru za CNBC član upravnog vijeća ECB-a, prenosi Poslovni dnevnik.

Ujedno napominje da su u ECB-u spremni uhvatiti se u koštac s eventualnim neželjenim posljedicama koje bi mogle prouzrokovati negativne kamatne stope.

“Držimo da je takva mjera efikasna, a to je i moje lično stajalište. Ekonomija je sada sposobna to prihvatiti. Tehnički gledano, raspolažemo instrumentima i spremni smo intervenisati. Međutim, moguće su i neželjene posljedice i znamo da ćemo možda morati na tome poraditi, a znamo i kako”, dodao je.

Spuštanje kamatne stope na depozite u negativno područje značilo bi da ECB naplaćuje komercijalnim bankama za usluge prekonoćnog čuvanja novca, što je prema riječima čelnika ECB-a Marija Draghija centralna banka sada i “tehnički spremna” učiniti. Signalizirao je takvu mogućnost na zadnjem redovnom ECB-ovom mjesečnom zasjedanju početkom maja na kojem je odlučeno da se ključna kamatna stopa u eurozoni smanji na 0,5 posto.

Negativnim kamatnim stopama banke bi se moglo podstaknuti da novac pretoče u kreditne plasmane prema realnoj privredi, umjesto da ga čuvaju kod centralne banke, no nisu isključene ni značajne negativne posljedice takve mjere po samo poslovanje banaka, ali i po finansiranje i tržišta obveznica.

U odvojenom razgovoru za Wall Street Journal Visco je kazao da spomenute mjere “mogu biti tek dio cijele priče”, pozivajući vlade zemalja članica da nastave sa sprovođenjem strukturnih reformi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *