Što direktori mogu naučiti od LeBrona Jamesa?

Dodajte komentar

Tod Sacerdoti, predsjednik Uprave i osnivač marketinške kuće BrightRoll u razgovoru je sa svojim kolegama iz bivše poslovne škole došao do zaključka kako je uravnotežena psiha i mogućnost kontrole emocija ključ uspjeha svakog menadžera.

Pri tome kao primjer fokusiranog i uravnoteženog poslovnog čovjeka navodi  LeBrona Jamesa, jednog od njaboljih košarkaša NBA lige koji na terenu pokazuje kako s uravnoteženom psihom postići vrhunske rezultate. Osim toga, i sam LeBron James jednom je izjavio: “Kada sam prvi put stupio na terene NBA, postao sam “businessman” ”.

Poslovni denvnik prenosi Sacerdotijeve savjete kako ostati fokusiran na uspjeh, na osnovu Jamesovih citata:

Budite u sadašnjosti. “Ponašam se kao da mi je svaki dan posljednji u košarci”, LeBron James.

Dostizanje svjetske klase zahtijeva savršenu fokusiranost. Pažnja može biti odvraćena bilo unutrašnjim ili vanjskim razlozima, koji mogu biti povezani razmišljanjem o prošlim, sadašnjim ili budućim događajima. LeBron James ostaje uvijek fokusiran na sadašnji trenutak. Energiju u poslu možete sačuvati ostajući u trenutku i uvijek ćete imati bolji rezultat ako se fokusirate na stvari koje možete kontrolisati, kao što su vaši proizvodi, tim ili strategija. Na drugom kraju su stvari koje ne možete kontrolisati kao što je ekonomsko ili političko okruženje.

Čista motivacija. “Košarka je moja strast. Volim je. Pokušavam samo ići naprijed i ostvariti cilj”, LeBron James

Jedina moćna motivacija je ona unutrašnja pa James i ostali vrhunski sportisti igraju samo za sebe. Bilo koja druga motivacija – kao što je novac, porodica, statistika ili slava – mnogo su manje moćne i održive motivacije, i ništa nije gore nego igrati za nekog drugog. U poslu, ako se svaki dan budite s idejom da ćete raditi ono što volite i dati sve od sebe, požnjet ćete korist čiste motivacije. Znati da znate što radite je temelj uspjeha.

Predanost. “Privrženost je veliki dio onoga što jesam i u što vjerujem. Koliko ste predani pobjeđivanju?”, LeBron James.

Kada se James pogleda u ogledalo, zna da je predan pobjeđivanju. Jeste li i vi? Vrhunski sportisti znaju da im potpuna predanost u kombinaciji s boljom pripremom i fokusiranjem, omogućava ulazak u zonu kompetitivnosti. Sve osim potpune predanosti vašim ciljevima rezultiraće nedovoljnim rezultatom. U poslu, vaši zaposleni, partneri, klijenti i članovi tima znaju ako niste predani. Pitanje je samo znate li to i vi i što radite da se potpuno predate cilju.

Strah od podbačaja. Ne smijete se bojati da ćete podbaciti. To je samo put prema uspjehu”; LeBron James

LeBron James se ne boji i zna da ne smije razmišljati o eventualnom neuspjehu. Iako je to lakše kazati, nego učiniti, sportisti i menadžeri mogu naučiti prevladati strah. To se može postići vizualizacijom i iskustvom. Drugo, svoje napore postavite u širi kontekst kao što je racionalizacija svega što vam je zaista bitno u životu. Posljednje, ali ne manje bitno, nikada ne podcjenjujte vjeru u samog sebe i/ili u veću svrhu. Uspjeh u poslu je važan, ali zapitajte se gdje je on po važnosti na ljestvici na kojoj se nalazi i vaše zdravlje i porodica. Kontekst može pomoći prevladavanju straha od neuspjeha.

Upravljajte svojim emocijama. “stavljaju mnogo pritisaka na mene, ali ja ne stavljam pritiske na sebe. Ako osjećam igru, sve će biti u redu”, LeBron James.

LeBron James može biti emocionalno pogođen s bilo kojeg mjesta – od medija, saigrača, porodice ili prijatelja – i bez sumnje ima misli koje nisu uvijek pozitivne. Međutim, on zna da je više od onoga što misli ili osjeća, i može se fokusirati na igru. Vrhunski igrači često rade prečice da bi ostali fokusirani. Jednako je i u poslu i lako se dogodi da vam emocije poremete pažnju, ako niste naučili smiriti misli. Kada sumnjate – usporite, udahnite i igrajte vašu igru”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *