Profit Nisana na nivou prošlogodišnjeg

Dodajte komentar

Japanski automobilski gigant Nisan saopštio je danas da je profit u poslovnoj godini okončanoj u martu bio gotovo identičan onom ostvarenom prethodne godine, ali kompanija očekuje bolje rezultate u tekućoj godini.

Nisan, koji je djelimično u vlasništvu francuskog Renoa, zaradio je u protekloj finansijskoj godini 342,4 milijarde jena (3,4 milijarde dolara), uz prihode od 9,63 biliona jena, prenijela je agencija Frans pres.

Drugi po veličini proizvođač automobila u Japanu, koji je u godinu dana, zaključno sa martom 2012, ostvario neto profit od 341,43 milijarde jena, navodi da ove godine očekuje rast zarade od oko 23 odsto na 420 milijardi jena.

Kompanija je prošle godine u svijetu prodala rekordnih 4,91 milion vozila, 1,3 odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Zahvaljujući slabom jenu, japanski izvoznici bili su konkurentniji u inostranstvu i ostvarivali su veću zaradu, dok Nisan za dobre rezultate može da zahvali i lansiranju novih modela.

„Finansijska 2012. donijela je i uspjeh i izazove za Nisan. Okončali smo godinu sa solidnim bilansom stanja, rekordnom globalnom prodajom, jačim brendom i većim prisustvom na rastućim tržištima“, rekao je izvršni direktor firme Karlos Gosn.

Međutim, na rezultate su uticali velika izloženost Nisana Kini, najvećem svjetskom tržištu automobila i recesija u Evropi. Japanski proizvođači vozila bilježe lošije rezultate i zbog diplomatskog spora između Tokija i Pekinga, koji je izazvao proteste u Kini i doveo do bojkota japanskih proizvoda u toj zemlji. Tanjugbiz.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *