Nakon pet rekordnih dana uzastopnog rasta, pao indeks S&P

Dodajte komentar

U četvrtak je na Wall Streetu prekinut uspon S&P 500 indeksa, nakon što je pet dana zaredom dosezao rekordne nivoe, a trgovalo se oprezno jer ulagači nisu sigurni da je moguć dalji uspon cijena akcija.

Dow Jones oslabio je 0,15 odsto, na 15.082 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,37 odsto, na 1.626 bodova, a Nasdaq indeks 0,12 odsto, na 3.409 bodova.

U prethodnih pet dana S&P 500 neprestano je dosezao nove rekordne nivoe, pa je od početka godine porastao više od 14 odsto. Takav snažan rast iznenadio je mnoge ulagače, dok analitičari smatraju da je teško za očekivati dalji uspon cijena akcija bez nekog novog pokretača.

„Tržište je toliko napregnuto da bi, ako se samo malo promeškolji, S&P 500 mogao pasti na 1.580 bodova“, kaže Stephen Massocca, direktor u fondu Wedbush Equity Management.

Zbog toga ulagače juče nisu podstakli ni dobri podaci s američkog tržišta rada. Broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošle je sedmice pao za 4.000, na 323.000, najniži nivo u gotovo pet i po godina, dok su analitičari očekivali rast.

Ulagači su se oglušili i na nastavak boljih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih izvještaja kompanija. Sezona objave rezultata primiče se kraju, a većina kompanija ostvarila je u prvom tromjesečju veću dobit nego što se očekivalo. No, očekivanja su bila niska, a zabrinjava i anemičan rast prihoda kompanija.

I na evropskim se berzama juče trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,14 odsto, na 6.592 boda, a frankfurtski DAX 0,16 odsto, na 8.262 bodova, novi najviši nivo u istoriji. Pariški CAC pao je, pak, 0,70 odsto, na 3.928 bodova.

Capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *