Ekonomski rast u regiji nadmašiće onaj u zapadnoj Evropi

Dodajte komentar

U narednim bi godinama privredni  rast u srednjoj i istočnoj Evropi trebao nadmašiti rast u glavnim zapadnoevropskim zemljama, ako uslovi budu pogodni, pokazala je analiza UniCredita o kreditiranju preduzeća.

Ubrzani će rast vjerovatno biti ostvaren više zahvaljujući ulaganjima, nego potrošnji, jer je potrebno modernizovati zastarjelu infrastrukturu i uvesti napredne tehnologije. Shodno tome, kreditna će se aktivnost ubrzati u skladu s privrednim rastom, a banke trebaju pružiti adekvatan odgovor na rastuće potrebe klijenata, s obzirom da je regija i dalje u velikoj mjeri zavisna o bankovnom finansiranju. Određeni segmenti kao što su finansiranje malih i srednjih preduzeća, finansiranje trgovine i potrošački krediti po mjeri zahtijevaju trenutno djelovanje.

Što se tiče uslova poslovanja, vidljive su velike razlike među zemljama, pri čemu baltičke zemlje, Slovenija i Slovačka predstavljaju najpovoljnije okruženje. Prema istraživanju Svjetske banke, čini se da je „dobijanje kredita“ relativno jednostavno, ali ostali kriterijumi poput „izgradnje“ i „rješavanja nelikvidnosti“ zaslužuju više pažnju.

Vanjska trgovina će i dalje biti glavni pokretač privredne uspješnosti u zemljama regije SIE, a Njemačka, Rusija, Italija, Kina i Holandija će i dalje predstavljati pet glavnih trgovinskih partnera. U isto vrijeme, za neke zemlje regije SIE bliske veze sa zapadnom Evropom predstavljaju i izvor ranjivosti.

Kao rezultat očekivano snažnije potražnje, kreditna će se aktivnost ubrzati u skladu s ekonomskim rastom. Konkretno, očekuje se da će kreditiranje preduzeća nadmašiti potrošačke kredite te dosegnuti ukupnu prosječnu stopu rasta u jugoistočnoj Evropi od 7,1 posto od 2013. do 2015. godine i 9,6 posto od 2016. do 2020. godine. S druge strane, predviđa se da će se stope rasta kreditiranja potrošnje i stambenog kreditiranja dugoročno povećati i u srednjoj i u jugoistočnoj Evropi. U Turskoj i Rusiji očekuje se da će ukupni rast kreditiranja stanovništva nadmašiti dinamiku kreditiranja preduzeća, navodi se u saopštenju koje prenosi Poslovni Denvnik.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *