Vlada Slovenije najavljuje povećanje poreza, nove privatizacije, otpuštanja….

Dodajte komentar

Slovenija je nekada bila ekonomski najprosperitetnija država na prostoru bivše Jugoslavije – sada se bori za finansijski opstanak, a vlada najavljuje povećanje svih vrsta poreza, nove privatizacije i otpuštanja radnika.

Prema nekim istraživanjima, Slovenija je na prvom mjestu po korupciji u poslovnom svijetu, a odmah iza nje je Kenija.

Slovenija mora da dostavi Briselu nacrt programa reformi i mjere za stabilizaciju javnih finansija.

Državi treba čak 900 miliona eura za dokapitalizaciju banaka, pa su sve glasnije spekulacije da bi Sloveniji mogla zatrebati pomoć /zloglasne/ „trojke“ – Evropske komisije, Evropske centralne banke i MMF-a, navode ekonomski analitičari.

„Fajnenšel tajms“ piše da Evropska komisija, zbog kašnjenja u rješavanju problema sanacije banaka, čak razmišlja o nekoj vrsti kazne ili prisilne uprave za Sloveniju.

Istovremeno, budžetski deficit ove godine mogao bi dostići 7,8 odsto BDP-a.

Namjeravajući da kako-tako sredi stanje, slovenačka vlada uvodi – krizni porez sa rokom trajanja od godinu i po. Nije još jasno hoće li se on računati na bruto zaradu ili neto platu, ali se očekuje da će stope biti od jedan do četiri odsto.

Predviđeno je povećanje PDV-a. Od 1. januara naredne godine opšta stopa biće povećana sa 20 na 22 odsto, a niža sa 8,5 na 9,5 odsto.

Biće uveden viši porez na nekretnine – od 2014. ili 2015. biće oporezivana i imovina na koju se sada ne plaća porez.

Predviđeno je i povećanje poreza na dobit sa 15 na 17 odsto.

Uslijediće i nove privatizacije – prodaja Nove kreditne banke „Maribor“ i državnog udjela u „Telekomu“.

Najavljena su i otpuštanja u javnom sektoru. Broj zaposlenih biće smanjivan za jedan odsto godišnje, a pregovara se i o smanjenju plata.

Slovenačka vlast se nada prikupljanju dodatnih 550 miliona eura godišnje – 300 miliona „harača“ i 250 miliona eura dodatnog PDV-a, pod uslovom da to ne prouzrokuje smanjenje potrošnje, a potom i povećanje nezaposlenosti.

Kako navode slovenački mediji, vlada planira da poveća i porez na nekretnine. Već u julu trebalo bi da bude uveden porez na prodaju srećki Slovenačke lutrije, te porez na slatka bezalkoholna pića, prenosi Capital.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *