Prvi profit Sony-a u pet godina

Dodajte komentar

Posrnuli japanski gigant iz oblasti elektronike Sony ostvario je u protekloj poslovnoj godini prvi neto profit nakon pet godina, ponudivši zračak nade za nekada uspješnu firmu.

Sony je u finansijskoj godini okončanoj u martu, zaradio 43,03 milijarde jena (436 miliona dolara), nakon ogromnog gubitka od 456,66 milijardi jena iz prethodne godine, budući da je slabiji jen pomogao u povećanju konkurentnosti japanskih izvoznika.

Prihodi su istovremeno porasli za 4,7 odsto na 6,8 biliona jena, navodi kompanija, dodajući da u tekućoj poslovnoj godini očekuje neto profit od 50 milijardi jena i prihode od 7,5 biliona, prenijela je agencija Frans  pres.

Ranije ovog mjeseca, firma je navela da će se više rukovodilaca, uključujući izvršnog direktora Kazua Hiraija odreći godišnjih bonusa da bi nadoknadili gubitke u sektoru elektronskih uređaja. Do te odluke došlo je nakon što je proizvođač PlayStationa i televizora Bravia lansirao program rezanja troškova, uključujući hiljade otkaza i prodaju dijela imovine, uključujući poslovne zgrade na Menhetnu i u Tokiju.

Japanski sektor elektronike, kom pored Sony-a pripadaju i njegovi konkurenti Panasonic i Sharp, pretrpio je niz problema, među kojima su pad tražnje na ključnim izvoznim tržištima, snažna konkurencija inostranih rivala i strateške greške koje su dovele do finansijskog kolapsa. Tanjugbiz.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *