Centralna banka još čeka novih 5 eura

1 komentar

Centralna banka još nije dobila novu novčanicu od 5 € ali u ovoj instituciji, kako su saopštili Pobjedi, očekuju da će se novi apoen ubrzo naći u opticaju i u Crnoj Gori.

Evropska centralna banka novu novčanicu u opticaj je pustila 2. maja ove godine.

Centralna banka još nije dobila novu novčanicu od svojih korespondentskih banaka iz inostranstva, što ne predstavlja nikakav problem, jer postojeća novčanica od 5 eura i dalje je u opticaju. CBCG ima dovoljne količine ovog apoena – kazali su Pobjedi iz Centralne banke u odgovoru na pitanje kada se u opticaju u Crnoj Gori može očekivati nova novčanica.

Evropska centralna banka nije oročila zamjenu starih za nove novčanice, ali u crnogorskoj Centralnoj banci kažu da će se to raditi sukcesivno i da posjeduju dovoljne količine svih apoena novčanica i kovanica eura.

Noviapoen će se, kako očekuju u CBCG, ubrzo naći i u Crnoj Gori.

Najvjerovatnije da će se i novi apoen od 5 eura ubrzo naći u opticaju i u Crnoj Gori. Zamjena postojeće novčanice novom vršiće se sukcesivno. Znači, postepeno će se iz prometa povlačiti stara novčanica i puštati u opticaj nova, a do daljnjeg i jedna i druga predstavljaju zvanično sredstvo plaćanja – objasnili su našoj redakciji iz CBCG.

U crnogorskoj Centralnoj banci očekuju da će Evropska centralna banka naknadno odrediti rok za zamjenu starih za nove novčanice.

Rok za zamjenu postojeće novčanice od 5 eura nije određen, ECB će ga najvjerovatnije odrediti naknadno – kažu u CBCG.

Nove novčanice od 5 eura „Evropa serija“ pod pokroviteljstvom ECB puštene su u opticaj 2. maja 2013. godine.

– To je prva novčanica u nizu novih apoenaEvropa serije koje će se u opticaj puštati postepeno. Novčanice iz prve serije ostaju sredstvo plaćanja koje će biti u opticaju do daljnjeg. Evropa, boginja iz grčke mitologije, je dodatni motiv na novoj seriji eura koja po njoj i nosi ime – „Evropa serija“. Portret boginje Evrope pojavljuje se na vodenom žigu i hologramu. Dimenzije kao i centralni motiv kapije su isti kao i kod prve serije. Jedina značajna novina je tzv. „smaragdni broj“ koji se nalazi u donjem lijevom uglu sa prednje strane novčanice. Na broju – oznaci nominalne vrijednosti, pri naginjanju se pomjera smaragdno zelena boja na teget podlozi. Promjena se uočava i na hologramskoj traci, na „Evropa seriji“, hologram je podijeljen i prikazuje više motiva – podsjetili su iz CBCG.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Поштовани,
    Да ли се код вас могу заменити апоени од 1 и 2 еуроценти?
    Драган

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *