Britanac kupio cijelo špansko selo za 45.000 eura

Dodajte komentar

U Španiji je sve više napuštenih sela, a razlozi za to su isti kao u našem regionu – loša ekonomska perspektiva, višegodišnja recesija i sve starija populacija. Portal B92 donosi vijest kako se u Španiji cijelo selo prodaje za samo 45.000 eura.

Niske cijene nekretnina u Španiji privlače strance, najviše britanske penzionere.

Selo Taramundi u Galiciji, na sjeveru Španije sasvim je pusto, a kupio ga je Nil Kristi, inženjer u penziji iz Velike Britanije.

– Selo je bilo potpuno napušteno. Tri decenije tu nije bilo nikoga, pa me je čekalo dosta posla. Nisam mogao da vjerujem kad sam čuo cijenu – cijelo selo za samo 45.000 eura – rekao je Kristi.

Pepe Rodil radi kao prodavac za jednu od najuspješnijih španskih internet stranica, putem koje se prodaju napuštena sela. Ali, problem predstavlja veliki broj vlasnika, nekada rasutih po cijeloj planeti, što Rodilu stvara glavobolje.

– Jedno selo može imati, na primjer, 17 vlasnika koji žele da prodaju, a trojica se protive. Prilikom prodaje, svi žele da osiguraju najveću cijenu. Najveći problem mi je da obezbijedim da se svi slože – objašnjava Rodil.

Iako lokalno stanovništvo nije previše zadovoljno zbog dolaska stranaca, gradonačelnik mjesta Pontenovo se ne dvoumi. On smatra da je to od vitalne važnosti za ponovno naseljavanje napuštenih sela.

– Pretpostavljam da svaka gradska vlast situaciju vidi na svoj način, ali bih definitivno podržao ovu inicijativu, posebno u Galiciji i Asturiji, gdje su izraženi problemi smanjenja broja stanovnika i emigracije. Dolaskom stranaca se obnavljaju kuće i održava životna sredina – kaže gradonačelnik Ponteneva Dario Kampos.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *