Snažan rast dobiti Credit Agrocolea i HSBC-a

Dodajte komentar

Neto dobit Credit Agricolea, treće najveće francuske banke, porasla je u prva tri ovogodišnja mjeseca 51 posto, najviše zbog izlaska iz svoje neprofitne grčke podružnice, piše Bloomberg.

Neto dobit porasla je na 469 miliona eura, u poređenju s 311 miliona u istom lanjskom razdoblju, ili 51%, objavili su danas iz banke. Analitičari u Bloombergovoj anketi su predviđali dobit od 374,4 miliona eura, piše Bankamagazine.

Credit Agricole, kao i njeni francuski konkurenti BNP Paribas i i Societe generale, zbog krize u eurozoni smanjuju troškove. Societe generale je danas objavila zatvaranje 500 radnih mjesta u Parizu.

Credit Agrocole je u februaru najavio smanjivanje troškova do 2016. za 650 miliona eura, kroz promjene u nabavki, informacionim tehnologijama i nekretninama.

Dobit prije oporezivanja britanskog HSBC-a se gotovo udvostručila na 8,4 milijarde dolara, nakon poboljšanja tržišnih uslova na ključnim tržištima.

Dobit je za 95% veća od one ostvarene u istom lanjskom razdoblju, zbog velikog smanjenja loših kredita i izdvajanja za druge rizika, saopštili su iz HSBC-a. Najveći pad loših kredita ostvaren je u SAD-u.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *