Dow Jones prvi put u istoriji iznad 15.000 bodova

Dodajte komentar

Na Wall Streetu se u utorak Dow Jones indeks prvi put u istoriji probio iznad granice od 15.000 bodova, a novi rekordni nivo dostigao je i S&P 500, što se zahvaljuje neočekivano dobrim ekonomskim vijestima iz Njemačke.

Dow Jones ojačao je 87 bodova, ili 0,58 odsto, na 15.056 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,52 odsto, na 1.625 bodova, a Nasdaq indeks 0,11 odsto, na 3.396 bodova.

Dobro raspoloženje na tržištu zahvaljuje se neočekivano snažnom, 2,2-procentnom rastu industrijskih narudžbi u Njemačkoj u martu. Analitičari su očekivali pad narudžbi za 0,5 odsto, pa je ovaj podatak podstakao nadu da bi jačanje najveće evropske ekonomije moglo pokrenuti izlazak evrozone iz recesije u drugom dijelu godine.

„Niko na tržištu nije očekivao nikakve naznake oporavka u evrozoni. Nivo optimizma bila je vrlo niska“, kaže Sean Lynch, strateg u Wells Fargo Private Bank.

Ti su podaci oraspoložili ulagače, pa su juče porasle cijene akcija u devet od 10 sektora S&P 500 indeksa. Pritom je među najvećim dobitnicima, s rastom od 0,7 odsto, bio energetski sektor.

Nakon jučerašnjeg rasta, S&P 500 indeks povećao je svoj dobitak od početka godine na 14 odsto. Taj uspon, bez osjetnije korekcije cijena, zahvaljuje se vrlo popustljivoj monetarnoj politici najvećih centralnih banaka u svijetu, kao i solidnim poslovnim rezultatima kompanija.

Mnogi analitičari očekuju dalji rast tržišta, no neki smatraju da slijedi pad jer situacija u najvećim svjetskim ekonomijama nije blistava, uprkos podsticajnoj monetarnoj politici, a novih vijesti koje bi podržale tržište nema.

Zbog toga su mnogi ulagači oprezni, pa je obim trgovanja bio ispodprosječan. Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika je juče zamijenilo 5,8 milijardi akcija, dok prosječan dnevni obim u ovoj godini iznosi 6,4 milijarde.

I na evropskim su berzama cijene akcija juče porasle. Frankfurtski DAX indeks skočio je 0,86 odsto, na 8.181 bod, najviši nivo u istoriji. Londonski FTSE ojačao je, pak, 0,55 odsto, na 6.557 bodova, a pariški CAC 0,37 odsto, na 3.921 bod, prenosi Capital.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *