RTCG anketa: KAP-a nam je puna kapa

Dodajte komentar

Skoro 80 odsto anketiranih posjetilaca Portala RTCG smatra da Kombinat aluminijuma treba ugasiti. Komentarišući takav rezultat, analitičar tržišta aluminijuma Goran Đukanović, kaže za Portla RTCG da su građani umorni od priča o KAP-u.

Od 374 učesnika ankete njih 77,3 odsto potvrdno je odgovorilo na to pitanje, dok je protiv gašena KAP-a bilo 22,7 odsto posjetilaca.

Analitičar tržišta aluminijuma Goran Đukanović kaže za Portal RTCG da su građani „umorni od Kombinata aluminijuma“.

„Moje mišljenje je da su građani umorni od priča o Kombinatu aluminijuma i svih dešavanja ne samo posljednjih mjeseci već i godina, te da im je svega toga preko glave. Pretpostavljam da građani više ne žele da vide te probleme u Kombinatu i gašenje vide kao način da se stavi tačka na tu priču“, kaže Đukanović za naš portal.

U Skupštini Crne Gore poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović je saopštio da bi gašenje KAP-a koštalo preko 250 miliona eura.

Đukanović kaže da preciznih podataka o tom trošku nema, ali bi kako kaže gašenje sigurno „koštalo mnogo“.

„Koštalo bi mnogo, ali to ne bi moralo odjednom da se plati. Problem je u tom što dalje odugovlačenje rješenja može da nas košta još više. Tako da, ako bi se za dvije – tri godine donijela odluka o gašenju KAP-a možda bi to koštalo i duplo više nego u ovom trenutku. Taj argument i opravdanje da mi ne možemo ugasiti KAP, ako se to pokaže kao realno rješenje, samo nagomilava probleme i crnogorsku ekonomiju dovodi u još težu poziciju“, kaže Đukanović.

Nedavno usvojenim skupštinskim zaključcima o Kombinatu aluminiju, kaže Đukanović, nijesu data konkretna rješenja. „Za ta rješenja je potreban veliki novac i pitanje je da li su izvodljivi“, kaže Đukanović.

Koliko KAP može da doprinosi crnogorskoj ekonomioji pokazaće, podsjeća Đukanović, studija održivosti koja po zaključcima Skupštine treba da bude urađena u oktobru.

„Međutim iskustvo pozuje da mi nijesmo uspjeli da za 42 godine osposobimo tu kompaniju da ona bude pokretač naše ekonomije i takav podatak ne uliva optimizam“, kaže Đukanović.

Đukanović ističe da je i dug KAP-a prema EPCG veliki problem, a u krajnjem bi, kako kaže, moglo da dođe i do obustave isporuke struje KAP-u.

„Ako se niša novo u međuvremenu ne desi slijedi arbitraža, stečaj ili plaćanje iznosa koji traže Rusi“, zaključio je Đukanović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *