Nova međunarodna rejting agencija se otvara u Hong Kongu

Dodajte komentar

Nova međunarodna nezavisna rejting agencija Univerzal kredit (Universal Credit Rating Group), koju osnivaju kompanije iz Kine, Rusije i SAD, počeće da funkcioniše u Hong Kongu 25. juna ove godine, saopšteno je danas iz te agencije.

Novu uslugu uspostavile su tri rejting agencije – kineski Dagun (Dagong Global Credit Rating), ruski Rus-rejting (RusRating) i američki Igan Džons (Egan-Jones Ratings Company) radi povećanja nivoa objektivnosti procjena ekonomskih procesa u svijetu, precizirano je na brifingu za novinare u sjedištu nove agencije u Hong Kongu.

„Postalo je očigledno da sadašnji sistem dodjele kreditnih rejtinga ne odgovara potrebama savremenog svijeta. Nova agencija ima namjeru da doprinese restrukturiranju sistema“, rekao je generalni direktor Rus-Rejtinga, Ričard Hejnsvort, u intervjuu Itar tasu. On će biti izvršni direktor Univerzal kredita.

Nova kompanija, prema njegovim riječima, namjerava da se aktivno razvija i postane jedan od ključnih igrača na tržištu. Sada dominira „velika trojka“ – agencije za kreditni rejting Standard i Purs, Fič i Mudiz, koje su na meti optužbi za pristrasnost i ne sasvim objektivnu procjenu rizika u uslovima nedavnih kriza.

„Želimo da stvorimo novu koncepciju koja se sastoji u korišćenju sistema ‘dvostrukih rejtinga’. Takvi rejtinzi će biti pouzdaniji i jasniji“, rekao je Hejnsvort. Pri tome, dodao je, nova rejting agencija neće zastupati interese bilo koje zemlje ili grupe.

Univerzal kredit će biti otvoren za saradnju sa drugim rejting agencijama iz različitih zemalja, a takođe treba da doprinese saradnji između ruskih i kineskih banaka, dodao je Hejnsvort. Tanjugbiz.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *