Ko predvodi ovogodišnju listu Fortune 500

Dodajte komentar

Na listi Fortune 500 najvećih kompanija po prihodima na američkom tržištu za prošlu godinu došlo je do smjene vodeće firme. Naime, listu je za 2011. predvodio Exon Mobil, međutim ove je godine prvu poziciju preuzeo lanac trgovina Wal-Mart Stores koji se već nekoliko godina takmiči s Exxonom za prvu poziciju na ovom uglednom popisu.

Drugo mjesto zauzima Exxon Mobil, na trećem je Chevron, četvrtom lanac benzinskih pumpi Phillips 66 (zasebna podružnica ConocoPhillipsa za proizvodnju i rafiniranje), a Top 5 završava Buffettov Berkshire Hathaway koji je skočio sa prošlogodišnjeg sedmog mjesta.

Zatim slijedi Apple Inc. kojem je ovo prvo pojavljivanje u Top 10 i koji je skočio za 11. mjesta u odnosu na listu za 2011. (Hewlett-Packard i Dell su zauzeli 15., odnosno 51. mjesto na listi), sedmoplasirani je General Motors (pad s petog mjesta), potom slijedi General Electric (skok sa osmog mjesta), zatim Valero Energy (još jedna naftna kompanija), a deseto mjesto zauzima Ford Motor Corporation.

Spomena vrijedna je i činjenica da je sveukupni prihod svih Fortune 500 kompanija porastao za 2,7 posto u odnosu na prethodnu godinu, premda je sveukupna dobit svih firmi pala za 0,5 posto, piše Poslovni.hr.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *