EPCG i CGES „pakuju“ poskupljenje struje

Dodajte komentar

Energetske kompanije Elektroprivreda i Crnogorski elektroprenosni sistem CGES, pripremaju zahtjeve za korekciju regulatomo dozvoljenog prihoda i cijena, koji važe do 1. avgusta.

Vijestima je potvrđeno u EPCG i CGES-u da nijesu predali zahtjeve Regulatornoj agenciji za energetiku RAE, ali da namjeravaju da to ubrzo urade. 

U kompanijama nijesu mogli da saopšte šta će zahtijevati od RAE, da li traže poskupljenje i za koliko. Nove cijene će da važe od 1. avgusta.

Podsjećamo da je Odbor RAE povećao cijene električne energije u januaru, pa 1. avgusta prošle godine za 5,8 odsto za domaćinstva.

Kilovat-sat energije košta 8,13 centi, odnosno 9,5 centi sa porezom na dodatu vrijednost.

Članovi Agencije su predvidjeli da u drugoj regulatomoj godini, koja počinje 1. avgusta ove godine i završava se 31. jula 2014, povećanje srednje cijene električne energije bude 5,9 odsto, a 5,4 odsto treće godine (od 1. avgusta 2014. do istog mjeseca 2015.).

U metodologijama piše da, ukoliko tokom perioda primjene odobrenih tarifa, usljed okolnosti koje se nijesu mogle predvidjeti dođe do promjene troškova, na zahtjev energetskog subjekta ili na inicijativu Agencije, može biti izmjenjen regulatomi prihod, cijene i tarife po pravilima za to.

Prema Zakonu o energetici, preduzeća su obavezna da zahtjeve dostavljaju četiri mjeseca do isteka cijena koje se primjenjuju, a Odbor Agencije da ih razmatra najviše 90 dana. U metodologijama piše da treba da ih dostave do 30. marta, ali se to odnosi na 2012. i prvi regrulatomi period. Nije jasno da li je i sada trebalo da do tog roka dostave zahtjeve.

“Nijesmo zakasnili jer može i poslije praznika da se preda zahtjev koji je gotovo spreman i nema značajnih promjena u odnosu na ono što smo procijenili da treba da nam odobre prethodne godine”, odgovoreno je Vijestima zvanično u CGES-u.

Slično viđenje imaju u EPCG u većinskom državnom vlasništvu, kojom upravlja italijanska energetsko-komunalna kompanija A2A. Potvrdili su da pripremaju dokumentaciju za RAE, tvrdeći da su i tokom godine “kontrolisani njihovi troškovi i prihodi”.

Direktor RAE Novak Medenica rekao je Vijestima da Agencija od danas radi, kada može biti dostupan za odgovore.

Očekuje se odgovor da li energetske kompanije kasne u dostavljanju zahtjeva za korekciju prihoda i cijena, a pretpostavlja se i poskupljenje. Pitanje je i da li ima osnova da predstavnici kompanija traže više cijene i da li je RAE kontrolom odobrenih troškova, koji su pretočeni u cijene i tarife, utvrdio da možda ima prostora za njihov pad.

Uz najavljeno povećanje stope PDV-a, rast cijena električne energije za domaćinstva i privredu bio bi još jedan udar na standard građana, koji gube radna mjesta i uglavnom im kasne zarade koje u Crnoj Gori stagniraju ili su smanjene.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *